matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.1.2019
Zadania
Odp.
1
katarinka:
Rozwiązac nierównosc: sin(100◦) sin x − cos(100◦) cos x < 0 . prosze o pomoc
10
JUG:
Rozwiąż nierówności: A) 3x
2
−x−2>0
3
Senia:
Dziękuje bardzo @Eta 😊
10
that:
Próbowałam już na milion sposobów i nie może mi wyjść
4
algebrazbiorów:
Która odpowiedź jest niepoprawna? Rozrysowałem to sobie i wyszło że 1, więc dalej nie rysowałem. Może potrafi ktoś to obliczyć, bo ja szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać
7
krkde:
Witam jak obliczyc taka granicę? prosze o pomoc lub chociaż podpowiedz
7
Kaja:
Witajcie, potrzebuję pomocy z tymi zadankami. Mam gotowe rozwiązania, ale nie wiem jak się za to zabrać, a muszę to umieć.
2
wielomianka:
Witam, mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób mogę rozwiązać poniższe granice za pomocą reguły de L’Hospitala? Potrafię obliczyć pochodne, ale nie mam pomysłu na przekształcenie
10
sdariasx:
Gra polega na jednokrotnym rzucie sześcienną kostką do gry. Otrzymanie szóstki oznacza wygraną. Obliczyć prawdopodobieństwo, że spośród 300 grających osób wygra:
9
Alaias:
a
1
=1 i a
n
+
1
=n−a
n
. Czy a
9
9
=2a
4
9
?
1
badania3:
Krawcowa otrzymuje z zakładów włókienniczych resztki lniane o standardowej szerokości 1,2m i długości 4,8m. Z resztek tych szyje obrusy o różnej długości i standardowej szerokości (1,2m),
1
badania2:
Pewien zakład produkcyjny może wytwarzać pewnego typu elementy stosując dwa typy procesu technologicznego. Oba typy procesów wykorzystują te same urządzenia dlatego muszą być
2
badania1:
W pewnym procesie produkowane są 3 kolory farb: biała, szara i czarna. Farby: biała i czarna powstają w pojedynczym etapie (schemat), podczas gdy farba szara powstaje w drugim etapie,
9
Oliwia:
Napisz wzór Macluarina z n−tą resztą Lagrange'a dla funkcji: f(x) cosx
1
badania :
Pewien zakład musi zakupić narzędzia skrawające do tokarek, które wykorzystuje w procesie produkcyjnym. Rozważane są dwa rodzaje noży tokarskich (A i B) różniące się stosowanymi
2
Xyz:
det(A*B)=det(A) * det(B)
1
Lolek:
W trójkącie ABC kąt A jest rozwarty. Punkty P, Q, R są spodkami wysokości trójkąta ABC, przy czym punkt R jest spodkiem wysokości poprowadzonej z wierzchołka C. Wykaż, że prosta AB
6
cardi bardi :
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których mniejszy pierwiastek równania (m−2)x
2
+(2m+1)x+1=0 jest mniejszy od 1, ale większy pierwiastek tego równania jest większy od
4
Pablo:
∫x
4
√
4x
2
+11
dx muszę rozwiązać tą całkę przez podstawienie. jakieś wskazówki?
1
Tiemk:
mam takie zadanie z f. cyklometrycznych: sin2(arccos 3/5)
17
katie:
oblicz
5
MAGDA :
WITAM Pan Stefan w marcu kwietniu i maju kupił nasiona oraz sadzonki kwiatów i warzyw. W kwietniu
7
da:
Korzystajac z warunku koniecznego zbieznosci szeregow uzasadnij, ze podane szeregi sa rozbiezne (8n
2
+4 / 8n
2
)
7
n
2
3
Pablo:
Mam problem z zadaniem
Oblicz ile dodatnich liczb naturalnych mniejszych od 100 nie jest podzielnych przez żadną z
7
marek:
hej, muszę określić (nie)parzystość i okresowość funkcji f(x)=
x
lnx
i mam z tym problem
4
tomas:
Witam, potrzebuję pomocy jak rozwiązac to zadanie:
2
Marek:
Dwa ustalone okręgi O
1
i O
2
przecinają się w punktach A i B. Prosta k przechodzi przez punkt A i przecina okręgi O
1
i O
2
odpowiednio w punktach X i Y,
5
Humki:
Jaki wynik powinien wyjść w tej nierówności?
√
3x
2
+2x−1
≥2x
2
dominika9686:
1.Oblicz granice ciągu:
n+11
a) an=(
)
2
−
3
n
n+13
B) bn=
n
√
2×
1
3
n
+4×
1
2
n
11
AndrzejO:
Proszę o pomoc z zadaniem.
0
Ilona:
1 2 3 12 Dane są macierze A=[a
1
,a
2
,a
3
] = 1 −1 6 i b= −3
10
matue:
bardzo prosze o pomoc
0
Ilona:
Wyznaczyć wektory współrzędnych [x]
B
i [x]
C
wektora x = (1, 2, 3) względem baz B =((1, 2, 0),(3, 4, 2),(2, 2, 1)) i C = ((1, −1, 2), (3, 1, −1),(4, 0, 2)) w R
3
.
4
nie umiem, pomocy:
Rozwiąż nierówność:
2x
x+6
≥
2−3x
x−10
2
Wyznaczyłam dziedzine x≠
,10
3
6
Ostatecznie wyszło mi 5x
2
−4x−12≥0 i odp xe(−
∞
;−
) u (2;
∞
) − {10} a w odpowiedziach jest,
5
6
2
że xe<−
;
)u<2;10)
5
3
Gdzie robie błąd?
0
Julia:
Niech będą
7
maciek:
Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie 4 cyfry nieparzyste.
2
Mimi:
Punkt D leży wewnątrz trójkąta ABC. Na bokach AC i BC wybrano odpowiednio punkty E i F tak, że półprosta AF jest dwusieczną
0
pertek_mar:
Używając rezolucji proszę sprawdzić czy następujące konsekwencje logiczne są poprawne.
0
gucio:
Zmienna losowa podlega rozkładowi według trapezu równoramiennego o kącie nachylenia 30°, przy czym a≤x≤b. Napisz równanie gęstości.
2
BoosterXS:
Suma wszystkich liczb naturalnych nie większych niż 100, które nie są podzielne ani przez 4 ani przez 6 jest równa?
2
Azmuth:
Mam takie zadanie, aby obliczyć długość łuku: β= { (x,lnx), x ∊ [
√
3
, 2
√
2
] }.
1
AM:
Cześć, na jakich operacjach przy macierzach dostawiamy przed nie minus? Coś mi świta że podczas zamiany kolumn podczas obliczania wyznacznika − ale nie jestem pewny. Prosiłbym o podanie
3
res:
Jak oblicza się nierówności cyklometryczne? Np. arctgx
3
<arctg4x
12
romek3:
Kombinatoryka − czym bedzie sie roznic?
2
chem:
Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji f(x)=2
x
+2 Jak robić takie zadania?
4
Ms Maddox:
Jak obliczyć całkę nieoznaczoną sin(4x) ?
1
XYZ:
Czy problem jest NP−zupełny?
1
XYZ:
Maszyna Turinga
4
Ninka:
Wykres funkcji f(x) = 9/x przesunięto o wektor v=[−1,−3] otrzymując funkcję g(x). Napisz wzór funkcji g(x) oraz podaj miejsce zerowe funkcji g(x).
15
Ninka:
Wykres funkcji f(x) = 9/x przesunięto o wektor v=[−1,−3] otrzymując funkcję g(x). Napisz wzór funkcji g(x) oraz podaj miejsce zerowe funkcji g(x).
1
XEVUS-1:
lim
3
n
2
n
+
1
−1
(
) *
x→
∞
2
n
3
n
+
1 −1
oczywiście na początku nie ma ułamka (zapisałem w ułamku by wyglądało "czytelnie" całe
2
Ilona:
Wyznaczyć najlepszą (w sensie metody najmniejszych kwadratów) zależność postaci y = ax + b między współrzędnymi x
i
oraz y
i
punktów (1, 2), (2, 3), (3, 5) i (4, 5).