zadanie z badań operacyjnych
badania1: W pewnym procesie produkowane są 3 kolory farb: biała, szara i czarna. Farby: biała i czarna
powstają w pojedynczym etapie (schemat), podczas gdy farba szara powstaje w drugim etapie,
gdyż stanowi mieszaninę farby białej i czarnej w proporcjach (biała)1:1(czarna). Jaki powinien
być dzienny plan produkcyjny, maksymalizujący zyski przedsiębiorstwa przy ograniczeniach
przedstawionych w tabeli?
Etap
Produkcja farby białej
Produkcja farby czarnej
Mieszanie farb
Maksymalna partia produkcyjna [l/dzień]
500
400
300
Minimalna partia produkcyjna [l/dzień]
200
200
200
Zysk ze sprzedaży [zł/l]
10
11
12
9 sty 20:32
wredulus_pospolitus:
jako że nie ma tutaj mowy o żadnych kosztach, to oczywiście walimy ile się da bialej i czarnej
(czyli 500 i 400 litrów)
i teraz pytanie brzmi, ile szarej chcemy (minimum to musi być 200 litrów ... więc mamy
niewielki przedział <200 , 300> )
Zysk = (400−x)*10 + (300−x)*11 + (200+2x)*12 gdzie 'x' to jest ile 'dodatkowo' szarej farby
zrobimy
I z tego równania musi nam wyjść, że walimy ile się da szarej, czego można było się domyślić
już wcześniej (wyjaśnienie za chwilę).
9 sty 20:43
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że do wyprodukowania 2 litrów szarej potrzeba litra białej i litra czarnej.
Więc poświęcamy zysk = 10 + 11 = 21 PLN, a dostajemy zysk = 2*12 = 24 PLN
Normalnie 'czysty zysk' więc walimy szarej ile się da, bo na każdych dwóch litrach szarej mam
3PLN więcej niż na litrze białej i litrze czarnej.
Więc zysk maksymalny będzie wynosić:
350*10 + 250*11 + 300*12 = 9'850
9 sty 20:46