Kombinatoryka wariacje
romek3: Kombinatoryka − czym bedzie sie roznic?
Jaka bedzie roznica miedzy sposobami wykonania tych zadan?
1 zadanie :
Ile jest par liczb (a,b) gdy a nalezy do {1,2,3,4,5} i b nalezy do {1,2,3,4,5,6}
5*6=30 ?
I 2 zadanie
5 pasazerow wsiada do poxiagu wybierakac losowo jeden z 6 wagonow. Na ile sposobow pasazerowie
moga zajac miejsca w wagonach pociagu?
9 sty 13:44
romek3: Czy 2 zadanie robimy tak samo jak 1?
9 sty 13:45
Jerzy:
1) Tak
2) 6*6*6*6*6 = 65
9 sty 13:48
romek3: Czemu 65?
Skoro w 1 zadaniu mozemy zrobic tak :
1 2 itd 3 4 5 6
1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 itd
To 5*6
To tu nie bedzie analogicznie? (wielka litera = osoba wsiadajaca do pociagu)
A B C ... D E
1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 ...
Czyli 5*6
W ktorym miejscu tu bedzie roznica?
9 sty 13:57
romek3: @Jerzy
Czemu 65?
Skoro w 1 zadaniu mozemy zrobic tak :
1 2 itd 3 4 5
1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 itd
To 5*6
To tu nie bedzie analogicznie? (wielka litera = osoba wsiadajaca do pociagu)
A B C ... D E
1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 1,2,3,4,5,6 ...
Czyli 5*6
W ktorym miejscu tu bedzie roznica?
9 sty 13:58
Jerzy:
Pierwsza osoba wybiera jeden z 6 wagonów, druga też wybiera jeden z 6 wagonów , itd...
Mamy doczynienia z 5 elementowymi wariacjami z powtózeniami zbioru 6 elementowego = 65
Np:
A B C D E
1 1 2 4 6 − pasażer A wagon 1, Pasażer B wagon 1, c wagon 2, D wagon 4, E wagon 6
1 2 3 4 6 − inna wariacja
9 sty 14:49
Jerzy:
W zadaniu 1) tworzysz ciagi dwuelementowe (a,b) , gdzie na pioerwszym miejscu ustawiasz jedną z
5 cyfr, a na drugim jedną z 6 cyfr = 5*6
9 sty 14:51
Jerzy:
1) Przez analogię. Pasażer a , ma do wyboru tylko 5 wagonów, ale pasażer b ma do wyboru 6.
9 sty 15:11
romek3: Dzieki @Jerzy rozumiem
Mam jeszcze 1 problem
Zadanie: ile roznych czterocyfrowych liczb parzystych w ktorych wszytkie cyfry sa rozne mozna
utworzyc z cyfr 1 2 3 4 5 6 7?
Zrobiłem w taki sposob, ze doszedłem do tego ze w miejscu jednosci beda 4 mozliwe liczby (2 4
6 8)
A w tysiacach wszystkie mozliwe cyfry (9) odjac 1, bo ta jedna cyfra to jest ta parzysta w
miejscu jednosci, a wiec w liczbie dzies. tysiecy bedzie 8m ozliwosci, w tysiacach jeszcze o 1
mniej czyli 7 mozliwosci, w setkach 6 dziesiatkach 5 no i jednosci 4 (tyle jest liczb
parzystych w zbiorze)
Czyli 8*7*6*5*4=6720
Natomiast teraz robilem zadanie, ktore wydawalo mi sie schematycznie analogiczne :
Ile jest roznych liczb trzycyfrowych o roznych cyfrach i jednoczesnie nieparzystych
I wynik wyszedl mi zly...
Napisałem : jednosci (liczba nieparzystych cyfr w zbiorze od 1 do 9)=5 mozliwosci
Setki= 9−1=8 mozliwosci dziesiątki = 8−1=7mozliwosci
Czyli 8*7*5=280
No i jest to zly wynik
Czemu w poprzednim zadaniu to myslenie sie sprawdzilo a w tym nie? (Musialem nużąco to sobie
wszystko rozpisac zeby otrzymac dobry wynik czyli 320
9 sty 17:44
Mila:
1)
Ile różnych czterocyfrowych liczb parzystych ,
w których wszystkie cyfry sa różne można utworzyć z cyfr {1 ,2 ,3, 4 ,5, 6 ,7}
X={ 1, 2, 3, 4 ,5 ,6, 7}
{2,4,6} cyfry parzyste
Liczby 4−cyfrowe parzyste o różnych cyfrach
c1,c2,c3,P
3*6*5*4=20*18=360
wybieramy parzystą na ostatnią cyfrę na 3 sposoby ze zbioru{2,4,6}
Pozostaje 6 cyfr, wybieramy na 6*5*4 sposoby
9 sty 18:16
Mila:
2)
Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie nieparzystych.
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} zbiór cyfr
c1,c2,N
5*8*8=320
cyfra jedności na 5 sposobów
8− wybór cyfry setek ( odpada 0 i jedna nieparzysta)
8− wybór cyfry dziesiątek (można wybrać tez 0)
9 sty 18:23
romek3: Dzieki @Mila zapomnialem ze w dziesiątkach moge dac 0
9 sty 18:31
Mila:
9 sty 19:23