Jak sprawdzić czy zachodzi podana równość?
Alaias: a1=1 i an+1=n−an . Czy a99=2a49?
9 sty 20:48
wredulus_pospolitus:
a
1 = 1
a
2 = 2 − a
1 = 1
a
3 = 3 − a
2 = 2
a
4 = 4 − a
3 = 2
a
5 = 5 − a
4 = 3
a
6 = 6 − a
5 = 3
....
itd.
Widzisz zależność
9 sty 20:55
Leszek: an+1 = n − an , czyli a2 = 1 − 1=0
9 sty 20:57
wredulus_pospolitus:
ajjj ... fakt

a
1 = 1
a
2 = 1 − 1 = 0
a
3 = 2 − 0 = 2
a
4 = 3 − 2 = 1
a
5 = 4 − 1 = 3
a
6 = 5 − 3 = 2
a
7 = 6 − 2 = 4
a
8 = 7 − 4 = 3
,,,,,
i teraz zauważyć zależność
9 sty 20:59
Alaias: no, nie widzę
9 sty 21:28
wredulus_pospolitus:
no to pech
popatrz jakie wartości mają kolejne 'nieparzyste elementy' tego ciągu
a jakie wartości mają 'parzyste elementy' tego ciągu
9 sty 21:29
Mariusz:
a
0=−1
a
n=−a
n−1+n−1
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞−a
n−1x
n+∑
n=1∞(n−1)x
n
∑
n=0∞a
nx
n+1=−x(∑
n=1∞a
n−1x
n−1)+∑
n=0∞(n−1)x
n+1
∑
n=0∞a
nx
n=−x(∑
n=0∞a
nx
n)+∑
n=0∞(n+1)x
n−∑
n=0∞2x
n
| | 1 | | 2 | |
A(x)=−xA(x)+ |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | −2(1−x)+1 | |
A(x)(1+x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| 2x−1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1+x)(1−x)2 | | 1+x | | 1−x | | (1−x)2 | |
A(1−x)
2+B(1−x)(1+x)+C(1+x)=2x−1
A(1−2x+x
2)+B(1−x
2)+C(1+x)=2x−1
A−B=0
−2A+C=2
A+B+C=−1
B=A
−2A+C=2
2A+C=−1
2C=1
4A=−3
4B=−3
| 2x−1 | | 3 | 1 | | 3 | 1 | | 1 | 1 | |
| =− |
|
| − |
|
| + |
|
| |
| (1+x)(1−x)2 | | 4 | 1+x | | 4 | 1−x | | 2 | (1−x)2 | |
| | 3 | | 3 | |
A(x)=∑n=0∞(− |
| (−1)nxn)+∑n=0∞(− |
| xn) |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
an=− |
| (−1)n+ |
| n+ |
| − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
9 sty 21:41
Adamm:
an+1 = n−(n−1)+...+(−1)n+1+(−1)na1
a2k+1 = k+1
a2k+2 = k
9 sty 22:03
Mariusz:
Adam wzór jawny można też czynnikiem sumacyjnym uzyskać
Spróbujesz bo ja nie mam go dobrze przećwiczonego
9 sty 22:09
Mariusz:
Takie rozpisywanie jak proponujesz niewiele da jeśli będzie miał nieco inne równanie
Czynnik sumacyjny może być przydatny do rozwiązywania rekurencji liniowych postaci
anTn=bnTn−1+cn
Funkcje tworzące dla rekurencji liniowych
a także dla równań takich jak równanie na lczby Catalana, Bernoulliego itp
9 sty 22:39