POMOCY
MAGDA : WITAM
Pan Stefan w marcu kwietniu i maju kupił nasiona oraz sadzonki kwiatów i warzyw. W kwietniu
wydal na nie 56 zł i była to kwota 40% większa niż w marcu. Majowe zakupy kosztowały o 20%
więcej niż kwietniowe. ile zapłacił za wszystkie zakupy? BARDZO PROSZE O ROZWIAZANIE BO ZA
KAZDYM RAZEM WYCHODZI MI INACZEJ .
9 sty 19:00
Janek191:
x + 0,4 x = 56
Dokończ
9 sty 19:07
MAGDA : ale nie wiem jak to zrobic
9 sty 19:09
Janek191:
1,4 x = 56 / : 1,4
x = 40
W marcu zapłacił 40 zł, w kwietniu 56 zł.
W maju zapłacił
56 + 0,2*56 = ...
Dokończ
9 sty 19:12
ABC:
Magda po prostu dodaj zakupy marcowe , kwietniowe i majowe
marcowe:56/140%=40
kwietniowe:56
majowe 56*120%=67,20
163,20 razem
9 sty 19:15
MAGDA : dzięki wielkie
9 sty 19:18