Pochodne
wielomianka: Witam, mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób mogę rozwiązać poniższe granice za pomocą
reguły de L’Hospitala? Potrafię obliczyć pochodne, ale nie mam pomysłu na przekształcenie
poniższych wzorów, tak bym mogła zastosować tę regułę.
Przykłady:
lim x(e1/x−1) (x dąży do minus nieskończoności)
lim (π−2arctgx)/ln(x+1)−lnx (x dąży do nieskończoności)
lim xsinx (x dąży do 0 z prawej strony)
9 sty 21:09
wredulus_pospolitus:
1)
po policzeniu pochodnych winno zostać e
1/x
2)
rozumiem że ln(x+1) − lnx jest w CAŁOŚCI w mianowniku


To w czym problem

3)
a
b = e
ln(ab) = e
b*(lna) = e
(lna)/(1/b) (najczęściej to 1/b się wrzuca do
mianownika)
9 sty 21:17
ABC: ostatni można tak
xsinx=esinx*ln x
i liczyć granicę sinx*lnx przekształcając na iloraz
9 sty 21:17