baza, przestrzenie, macierze, wektory
Ilona: Wyznaczyć najlepszą (w sensie metody najmniejszych kwadratów) zależność
postaci y = ax + b między współrzędnymi xi oraz yi punktów (1, 2), (2, 3), (3, 5) i (4, 5).
Przedstawić obliczenia.
9 sty 00:01
Adamm:
b + a = 2
b + 2a = 3
b + 3a = 5
b + 4a = 5
S = (b+a−2)2+(b+2a−3)2+(b+3a−5)2+(b+4a−5)2 − błąd
Sa/2 = (b+a−2)+(2b+4a−6)+(3b+9a−15)+(4b+16a−20) = 10b+30a−43 = 0
Sb/2 = (b+a−2)+(b+2a−3)+(b+3a−5)+(b+4a−5) = 4b+10a−15 = 0
b=1, a=1,1
9 sty 00:22
Ilona: Od połowy rozwiązałam metodą zbliżoną z wykładów macierzami, transpozycją itd,
ale wynik jest taki sam

. Dzięki za pomoc.
9 sty 17:59