Napisz wzór Macluarina z n-tą resztą Lagrange'a dla funkcji:
Oliwia: Napisz wzór Macluarina z n−tą resztą Lagrange'a dla funkcji:
f(x) cosx
w zeszycie zapisane jakies 4 warianty
−sinx gdy n=4k+1
−cosx n=4k+2
cosx(n)= sinx n=4k+3
cosx n= 4k
czemu musze takie cos rozpisac?
9 sty 20:30
ABC: Oliwia wrzuć wyszukiwanie moich postów jakiś miesiąc temu rozpisywałem to komuś
9 sty 21:26
Oliwia: wyszukiwalam i nie moglam znalezc wlasnie
9 sty 21:30
ABC: faktycznie szuka tylko do 12 grudnia a to chyba było wcześniej, poczekaj trochę spróbuję
pokopać
9 sty 21:35
Oliwia: super bylabym bardzo wdzieczna!
9 sty 21:44
ABC:
nie mogę się dokopać szybciej będzie jak ci od nowa napiszę :
chodzi o to że pochodne funkcji cosinus powtarzają się cyklicznie:
f(x)=cos x
f'(x)=−sin x
f''(x)=−cos x
f(3)(x)=sin x
f(4)(x)=cosx
a okres wynosi 4, dlatego masz tam w zeszycie te 4k, 4k+1, 4k+2, 4k+3
9 sty 21:57
Mariusz:
| dn | | π | |
| cos(x)=cos(x+ |
| n) |
| dxn | | 2 | |
9 sty 22:45
Oliwia: ABC no to co dalej z tym faktem mam zrobic
9 sty 22:47
ABC: zauważyć że dla x=0 nieparzyste pochodne się zerują
zostanie ci
cos x=1−x
2/2!+x
4/4!−x
6/6!+...
i się zastanowić jakiej postaci będzie reszta i koniec
9 sty 22:50
Oliwia: no wlasnie mam pytanie odnoscie tych reszt jak je si ewyznacza czy trzeba znac na pamiec np
reszte od sinusa czy cosinusa
9 sty 23:13