Nierówność
Humki: Jaki wynik powinien wyjść w tej nierówności?
√3x2+2x−1≥2x
Bo mi wychodzi x∊(−∞,−1>, <1/3,1> i nie wiem czy to dobrze
9 sty 18:18
Humki: Proszę o pomoc
9 sty 18:37
Janek191:

Raczej nie
9 sty 18:37
ABC: podstaw x=1/2
√3/4+1−1≥1
coś masz źle
9 sty 18:42
Mila:
√3x2+2x−1≥2x
D:
3x
2+2x−1≥0
Δ=16
1) dla x≤−1 nierówność jest spełniona dla każdego x.
lub
| | 1 | |
2)dla x≥ |
| obie strony nierówności są nieujemne |
| | 3 | |
√3x2+2x−1≥2x /
2
3x
2+2x−1≥4x
2
−x
2+2x−1≥0 /*(−1)
x
2−2x+1≤0
(x−1)
2≤0 nierówność spełniona tylko dla x=1
odp.
x∊{−
∞,−1>∪{1}
9 sty 18:50
Humki: Już widzę gdzie mam błąd, dziękuję Wam bardzo!
9 sty 19:00