całka przez podstawienie
Pablo: ∫x4√4x2 +11dx
muszę rozwiązać tą całkę przez podstawienie. jakieś wskazówki?
9 sty 19:43
wredulus_pospolitus:
pewnie i nie musisz, ale wątpię by się dało łatwo ją inaczej zrobić a i przy podstawieniu jest
ona niesamowicie paskudna do policzenia i będzie trochę z nią roboty
9 sty 19:52
Mariusz:
Jeśli chodzi o podstawienie to masz tutaj dwa pomysły
1. Różniczka dwumienna
∫x
m(a+bx
n)
p
m=4
n=2
2.
Całka postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
Akurat do twojej całki pasuje podstawienie
√4x2+11=t−2x
Po podstawieniu a następnie po zastosowaniu liniowości
powinieneś dostać całkę z potęgi
9 sty 20:05
Mariusz:
∫x
4√4x2+11dx
√4x2+11=t−2x
4x
2+11=t
2−4xt+4x
2
11=t
2−4xt
4xt=t
2−11
| | 2t*4t−4(t2−11) | |
dx= |
| dt |
| | 16t2 | |
| | (t2−11)4 | (t2+11)2 | |
∫ |
|
| dt |
| | 256t4 | 8t2 | |
| 1 | | (t2−11)4(t2+11)2 | |
| ∫ |
| dt |
| 2048 | | t6 | |
9 sty 20:19
Mariusz:
Zdaje się że zgubiłem t w mianowniku ale tak to jest jak nie ma edycji
9 sty 20:32