Gra polega na jednokrotnym rzucie sześcienną kostką do gry.
sdariasx: Gra polega na jednokrotnym rzucie sześcienną kostką do gry. Otrzymanie szóstki oznacza
wygraną. Obliczyć prawdopodobieństwo, że spośród 300 grających osób wygra:
a) dokładnie 55 osób;
b) więcej niż 60 osób;
c) co najwyżej 40 osób;
d) co najmniej 45 i jednocześnie nie więcej niż 60 osób.
Prosiłabym o pomoc <3
9 sty 20:50
wredulus_pospolitus:
(a) Bernuolliego
(b) rozkład dwumianowy sprowadzić do rozkładu normalnego i policzyć
(c) analogicznie do (b)
(d) analogicznie do (b) i (c)
9 sty 20:56
sdariasx: No tylko, ze mam problem z określaniem danych:
n = 1 rzut
k = 55 ? sukcesów
p = 1/6 ?
q = 1/6 ?
9 sty 20:59
wredulus_pospolitus:
n = 300 (osób)
k = 55 (wygrywających)
p = 1/6
q = 1 − p = 5/6
9 sty 21:00
sdariasx: I teraz liczyć schematem?
| | | | 1 | | 5 | |
P300(55)= | *( |
| )55*( |
| )245? |
| | | 6 | | 6 | |
9 sty 21:08
sdariasx: A czy nie da się tego jakoś uproscic?
9 sty 21:08
ABC:
Silnie typu 300! możesz aproksymować ze wzoru Stirlinga
9 sty 21:13
wredulus_pospolitus:
A po co

To jest dokładna wartość ... po co ją szacować i otrzymać niedokładny wynik?
Wybacz, ale zadanie jest na poziomie szkoły wyższej, a Twoje pytanie sugeruje, jakbyś miał/−a
braki z liceum.
9 sty 21:14
ABC: A jak wyłączą prąd i internet? poza tym ile cyfr ma 300! ,na samo wypisywanie tego szkoda
czasu

,
ponadto dla dużych n dokładność tego oszacowania jest coraz lepsza
9 sty 21:22
wredulus_pospolitus:
ABC ... już widzę jak profesor chce mieć podany wynik w rozwinięciu dziesiętnym albo jako
ułamek nieskracalny
9 sty 21:27
ABC: | | | |
no jakimś sposobem powinien wyliczyć że | =6 994 538 003 058 234 150 684 346 015 796 |
| | |
028 938 714 494 705 884 036 866 812 800
9 sty 21:31