Nierówności
JUG: Rozwiąż nierówności:
A) 3x2−x−2>0
B) 4x2≤1
9 sty 23:23
9 sty 23:36
Ajtek:

Do A. Policz Δ, pokaż pierwiastki, zastanowimy się co dalej.
B 4x
2≤1 / :4
| | 1 | |
x2≤ |
| / √ (pierwiastkujemy obustronnie) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x≥ − |
| i x≤ |
| ⇒ x∊<− |
| ; |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Rysunek do przykładu B.
9 sty 23:40
Ajtek:
Hej
Eta, zapomniałem hasła do forum, jak je odzyskać
9 sty 23:41
Eta:
Hej
Ajtek 
Napisz do
Jakuba ........... ( albo zacznij brać
bilobil
9 sty 23:45
Jolanta: Gdy masz 3x2−x−2=0 to masz policzyć miejsca zerowe.Liczysz Δ póżniej x1 .x2
jeżeli masz 3x2−x−2 >0 (lub <0) liczysz Δ x1.x2 robis wykres i z niego odczytujesz
rozwiązanie
9 sty 23:46
Ajtek:
Nie wiem co to Bilobil

. Robiłem czyszczenie przeglądarki, tzn historii. A hasło miałem
zapisane

. Oki dzięki, pewnikiem jutro to zrobię

.
9 sty 23:48
Jolanta: w b) można wzór wykorzystać a
2−b
2=(a−b)(a+b)
przy wyciaganiu prwiastków często zapomina się o ujemnym
4x
2−1<0
(2x−1)(2x+1)<0 (2x−1)(2x+1)=0
9 sty 23:50
Eta:

dla
Jolanty
za słuszną podpowiedź o rozkładzie ...
9 sty 23:52
Ajtek:
9 sty 23:53
Ajtek: Etunia ja uciekam

. Spokojnej

.
10 sty 00:09
Kaja: w przykladzie a wyszlo mi, Δ=5 x1= −6 x2= 46
10 sty 10:28