Zadanka
Kaja: Witajcie, potrzebuję pomocy z tymi zadankami. Mam gotowe rozwiązania, ale nie wiem jak się za
to zabrać, a muszę to umieć.
Byłabym wdzięczna gdybyście mogli mnie nakierować

1. Rozwiąż nierówność
3|x−2|<|x−1|+2
odp. (
54,
72)
2.Rozwiązaniem nierówności
x
2(−2x+6)
3(−3x+9)
5(x
2+3x−4)(2x−4)
6 ≤ 0
odp. jest przedział <−4,1>
3.Rozwiązaniem nierówności
3
x2 < 9
4x−6 jest przedział
odp. (2,6)
4. Rozwiąż nierówność:
log
1/2 2x+13x+2 > 3
odp. a)Dziedziną nierównośći jest zbiór (−
∞,−
23) ∪ (−
12+
∞)
odp. b)Rozwiązaniem nierówności jest przedział (−
12, −
613)
5.Rozwiąż równanie 1+2+3+...+x=78
odp. a)Liczba składników w sumie wynosi n=12
odp. b)Ostatni skłaldnik sumy wynosi x=12
9 sty 21:19
9 sty 21:21
9 sty 21:24
9 sty 21:26
wredulus_pospolitus:
wystarczy poszukać
9 sty 21:26
Kaja: 1 zadanie u mnie sie rozmi, bo moduly sa po obu stronach nierownosci, a we wszystkich
przykladach jest inaczej
9 sty 21:35
Bleee:
To przerzucasz je na jedną stronę
9 sty 21:35
Bleee: Możesz też po prostu narysować jeden i drugi wykres
9 sty 21:37
Kaja: Zad 1,2 nie moge rozwiazac, bylabym wdzieczna gdyby ktos mogl to rozpisac
11 sty 18:18
wredulus_pospolitus:
Masz:
x2(−2x+6)3(−3x+9)5(x2+3x−4)(2x−4)6
więc:
x2 = x2
(−2x+6)3 = ( (−1)(2x−6))3 = −23(x−3)3
(−3x+9)5 = −35*(x−3)5
x2+3x−4 = (x+4)(x−1) (policz Δ aby sprawdzić że faktycznie tak jest)
(2x−4)6 = 26(x−2)6
więc masz:
x2*(−23)*(x−3)3*(−35)*(x−3)5*(x+4)*(x−1)*26*(x−2)6
i stąd mamy miejsca zerowe:
x = 0 (dwukrotny)
x = 3 (ośmiokrotny −−− 3 + 5 = 8)
x = −4 (jednokrotny)
x = 1 (jednokrotny)
x = 2 (sześciokrotny)
zaznaczasz miejsca zerowe na osi i stosujesz wężyka, do którego odsyłałem.
11 sty 18:34
11 sty 18:35