Wartosc bezwzgledna
Andrzej: 1. Rozwiąż nierówność
3|x−2|<|x−1|+2
10 sty 16:25
10 sty 16:29
Andrzej: Bardzo duzo to daje do myslenia, jak ktos kuleje z matematyka to napewno zrozumie
10 sty 16:36
Jolanta: Andrzej moze po kolei
|2−5| =|−3|=3
|2−5|= |wynik jest ujemny| zapisujemy ze zmienionymi znakami − 2+5=3
|6−5|= |wynik dodatni| zapisujemy bez zmiany znaków 6−5=1
robimy tak samo w twoim zadaniu
|x−2| nie wiemy ile wynosi x czy jest | wynik ujemny | czy |wynik dodatn|
dlatego wyznaczamy przedziały
|x−2| dla x=2 wynik 0
czyli 1} przedział (−∞:2)
2)przedział <2,∞)
3) przedział (−∞:1)
4) przedział <1,∞)
Jasne?
10 sty 16:47
Jolanta: bierzemy liczbe z 1) np x=−1
−1−2 wynik ujemny czyli zmieniamy znaki 3*(−x+2) przepraszam muszę odejść
10 sty 16:50
Jolanta: −1−1=−2 wynik ujemny czyli zmiana znaków −x+1
3(−x+2)<−x+1+2
−3x+6< −x+3
−2x<−3
| | 3 | | 3 | |
1 przedział (−∞,2) i x> |
| x∊( |
| ;2) |
| | 2 | | 2 | |
tak robisz z wszystkimi przedziałami .Rozwiązanie to suma rozwiazan wszystkich przedziałow
10 sty 19:20
Mila:

Rozwiąż nierówność: 3|x−2|<|x−1|+2
Można rozważać nierówności w przedziałach. Można też rozwiązać graficznie.
1) |x−2|=x−2 dla x≥2
|x−2|=−x+2 dla x<2
|x−1|=x−1 dla x≥1
|x−1|=−x+1 dla x<1
Zaznaczamy to na osi
2)
a) x<1 oba wyrażenia (x−1 i x−2 mają wartości ujemne)
Mamy nierówność:
3*(−x+2)<−x+1+2
−3x+6<−x+3
−2x<−3 /:(−2)
| | 3 | |
x> |
| i x<1 brak wspólnej części |
| | 2 | |
lub
b) x∊<1,2)
3*(−x+2)<x−1+2
−3x+6<x+1
−4x<−5
===========
lub
c)x≥2
3(x−2)<(x−1)+2
3x−6<x+1
2x<7
============
Suma rozwiązań:
==================
10 sty 19:22