Wykres funkcji f(x) = 9/x przesunięto o wektor v=[-1,-3] otrzymując funkcję g(x)
Ninka: Wykres funkcji f(x) = 9/x przesunięto o wektor v=[−1,−3] otrzymując funkcję g(x). Napisz wzór
funkcji g(x) oraz podaj miejsce zerowe funkcji g(x).
9 sty 09:57
Jerzy:
Aby znaleźć miejsce zerowe, rozwiąż równannie: g(x) = 0
9 sty 09:59
Ninka: Czyli :
0=2 tak?
9 sty 10:01
wredulus_pospolitus:
że 'co'
9 sty 10:11
wredulus_pospolitus:
jakie 0=2
9 sty 10:11
9 sty 10:11
Ninka: chodzi mi juz o wynik czyli x=2 sorki nie 0.
I to by bylo koniec zadania juz?
9 sty 10:18
Ninka: Coś mi tu nie pasuje.....
9 sty 10:18
Jerzy:
Tak. Miejsce zerowe: x = 2
9 sty 10:21
Ninka: Pisze podaj miejsce zerowe.... To nie trzeba osi rysować


?
9 sty 10:37
Jerzy:
Czy ty wiesz, co to jest miejsce zerowe ?
9 sty 10:40
Ninka: No nie bardzo....
9 sty 10:48
Jerzy:
To taka wartość argumentu x, dla którego wartośc funkcji wynosi zero.
| | 9 | |
g(2) = |
| − 3 = 3 − 3 = 0 |
| | 2 + 1 | |
9 sty 10:57
Ninka: OK rozumiem. tylko czy to jiz jest koniec zadani


?
9 sty 11:05
Jerzy:
Tak, to koniec.
9 sty 11:11
Ninka: Dzieki bardzo
9 sty 11:12