Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Iloczyn oczek na obu kostkach
tomas: Witam, potrzebuję pomocy jak rozwiązac to zadanie:
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Jako wynik rzutu przyjmujemy iloczyn
oczek na obu kostkach. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) nieparzysty wynik otrzymamy dokładnie 2 razy w pięciu rzutach;
b) nieparzysty wynik otrzymamy co najmniej 4 razy w pięciu rzutach;
c) pierwszy nieparzysty wynik otrzymamy dokładnie w czwartym rzucie;
d) czwarty nieparzysty wynik zdarzy się w piątym rzucie;
e) czwarty nieparzysty wynik zdarzy się najpóźniej w piątym rzucie;
f) czwarty nieparzysty wynik zdarzy się nie wcześniej niż w piątym rzucie.
Czy pkt a bedzie tak sie zaczynal?:
a)
Ω=36;
n=5 rzutow
k=2 sukcesy;
p=6/36 prawdop. sukcesu
q=30/36
Co teraz liczyc?
9 sty 18:33
iteRacj@:
a/ p=3/6 prawdop. sukcesu czyli nieparzystego wyniku w pojedynczym rzucie
q=3/6 prawdop. porażki tutaj parzystego wyniku w pojedynczym rzucie
n=5 rzutów
k=2 sukcesy
| | | |
P5(2)= | p 2q 5−2 ← schemat Bernoulliego 1025 |
| | |
9 sty 19:14
iteRacj@: Chodzi o iloczyn oczek na dwu kostkach, dopiero teraz doczytałam, rozwiązanie oczywiście
złe!
9 sty 19:23
tomas: To co się zmienia w tym przypadku?
9 sty 19:46
wredulus_pospolitus:
czyli w (a) mamy SERIĘ 5−ciu rzutów po dwie kostki z czego dla każdej serii mnożymy co wypadnie
na kostkach.
Jaka jest szansa że w pojedynczej serii wypadnie iloczyn nieparzysty? Aby tak się stało musi i
na jednej i na drugiej wypaść nieparzysta liczba oczek więc:
i do wzoru Bernoulliego
(b) analogicznie
(c) tutaj już będziej standardowo, bo liczysz:
q*q*q*p*1 (czyli parzysta w pierwszej, parzysta w drugiej, parzysta w trzecie, nieparzysta w
czwartej i 'obojętnie co' w piątej)
(d) analogicznie jak powyższe tylko tutaj masz warunek że w 3 seriach dokładnie raz masz
parzysty iloczyn a w 4 serii masz nieparzysty
(e) analogicznie jak poprzednie, czyli masz albo serię 4 nieparzystych, albo w 4 seriach tylko
raz parzystą i w piątej serii znowu nieparzysta
(f) no to poprzez analogię zrobisz to chyba samodzielnie (a ile tych serii ma być

)
9 sty 20:24