algebra zbiorów
algebrazbiorów: Która odpowiedź jest niepoprawna? Rozrysowałem to sobie i wyszło że 1, więc dalej nie
rysowałem. Może potrafi ktoś to obliczyć, bo ja szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać
analitycznie.
1. (A\B)∩(C\D)=(A∩C)\(B∪D)
2. A∪(B\C)=[(A∪B)\C]∪(A∩C)
3. (A∪B)\(B∩C)=A∩C
4. (A⊂B)⋁(C⊂D)⇒(A\D⊂B\C)
5. A\(B∪C)=(A\B)∩(A\C)
9 sty 22:14
algebrazbiorów: Relacja nr 3 również jest niepoprawna, czyli coś tu nie gra.
9 sty 22:26
algebrazbiorów: 4 też jest niepoprawna, chociaż nie jestem pewien czy dobrze to rozrysowałem. 5 i 2 są poprawne
na 100%
9 sty 22:30
algebrazbiorów: Pomoże ktoś?
9 sty 23:10
Bleee:
3) na pewno nie jest prawdziwa, niech A i C będą rozdzielne.
1) jest raczej poprawne
4) nie bardzo rozumiem zapis (prawa strona)
10 sty 02:30
algebrazbiorów: Teraz mi wyszło, bo okazało się że źle rysowałem 4 zbiory. Faktycznie to 3 jest niepoprawne. W
relacji nr 4 jest różnica zbiorów A i B jest podzbiorem różnicy zbiorów B i C
10 sty 13:17
algebrazbiorów: Edit:
różnica zbiorów A i D
10 sty 13:17