Rozkład normalny
AndrzejO: Proszę o pomoc z zadaniem.
Zmienna losowa X podlega rozkładowi normalnemu N(3, 5). Obliczyć P(| X − 1 | ≥ 6).
9 sty 17:52
ABC: oblicz sobie P(X−1≥6) , P(X−1≤−6) i dodaj te wartości
| | X−3 | | 4 | | 4 | |
przykładowo P(X−1≥6)=P(X−3≥4)=P( |
| ≥ |
| )=1−Φ( |
| ) ,gdzie Φ to dystrybuanta |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
standaryzowanego rozkładu normalnego, do znalezienia w tablicach
9 sty 18:15
9 sty 18:17
ABC: początek jest dobry, ale tam dalej jedna rzecz mnie zastanawia, poczekaj muszę wygrzebać
tablice rozkładu
9 sty 18:24
AndrzejO: Jasne, czekam.
9 sty 18:28
ABC:
jest w porządku

ale możesz też tak jak ci podałem, chyba trochę szybciej
9 sty 18:34
AndrzejO: Ok, dzięki wielkie za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie czasem zamiast δ jest δ2 i wtedy
odnosząc sie do mojego przykladu w mianowniku jest √5, a nie 5. Nie rozumiem kiedy jest
jedna metoda, a kiedy druga.
9 sty 18:49
ABC:
gdy standaryzujesz to odejmujesz m a potem dzielisz przez σ, więc gdybyś miał podane σ2=5
to dzielisz przez √5
9 sty 18:51
AndrzejO: Ale w moim przykładzie na 100% dziele przez zwykłe 5?
9 sty 18:54
ABC: jeżeli przyjmujemy umowę zapisową N(3,5) =N(m,σ) to dzielisz przez 5, nie wiem jak twój
wykładowca przyjmuje
9 sty 18:57
AndrzejO: | | x−m | |
W zeszycie i na wykładzie podany mam wzór |
| = t. Także już chyba wszystko jasne. |
| | δ | |
9 sty 19:00
9 sty 19:07