matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.5.2018
Zadania
Odp.
2
krzysiek:
Ogarnął ktoś wszystkie rozwiązania z dzisiejszej matury?
1
Pitagoraseeek:
W trapez równoramienny ABCD o kącie ostrym 60 stopni wpisano okrąg o promieniu 2. Punkty E i F są punktami styczności okręgu z ramionami odpowiednio BC i AD. Oblicz pole czworokąta ABEF
2
oloo:
W trapezie równoramiennym ABCD, w którym AB jest równoległe do CD oraz AB = 2a i CD = a, przekątna AC zawiera się w dwusiecznej kąta DAB. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w
0
ola:
Czy funkcja cost jest funkcją charakterystyczną ? jeśli tak to dlaczego ?
6
Krzysiekmatura:
wow, właśnie zrozumiałem skąd sie bierze wzór na równanie stycznej do wykresu funkcji: y=f′(x
0
)(x−x
0
)+f(x
0
)
7
jc:
Suma trzech przedziałów.
4
nienawidzęcałek:
∫−a/(1+x
2
)dx ∫−x/(1+x
2
)dx
3
Fretka:
Witam
Ile klas abstrakcji wyznacza relacja podzielności przez 5 liczb ze zbioru {1,2,3...,100}
4
matu:
Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie a ich suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach
13
Kuba:
Oblicz
8
√
1
1
Kuba:
oblicz iloczyn i iloraz liczby l+1 przez liczbę sprzeżoną. Przedstaw wynik w postaci biegunowej i algebraicznej.
13
galeon:
na okrągłym stole położono obrus o wymiarach 60x100 .Jaki procent powierzchni całego stołu stanowi powierzchnia której nie pokrywa obrus a jaki który pokrywa
2
Michał:
Sprawdź nie wykonując dzielenia czy wielomian w(x)=x
4
−x
3
−3x
2
−7x−6 jest podzielny przez wielomian q(x) = x
2
−2x−3
1
Gosc:
Wyznacz pierwiastki wielomianu W. Mam taki wielomian W(x) = 4x
5
−1x
3
−4x
2
+1
5
Piotr:
Cześć mam problem z takim zadaniem z kryterium porównawczego
√
n+1
/pierwiastek trzeciego stopnia z n+2
3
Plumbum:
Z miasta A wyruszył rowerzysta i jechał do mista B ze stałą prędkością 20km/h. Kirdy przejechał 8 i 1/3km dogonił go samochód, który z miasta A wyruszył 15 min później i jechał także ze
13
Adrian:
Wiedząc, że sinα − cosα= −1/6, oblicz sin2α. Można to tak poprostu podniesc do kwadratu?
5
XXXx:
Witam wszystkich forumowiczów. Od podstawówki mam problem z geometrią.
3
ola:
Witam, nie wiem jak się zabrać za to zadanie : Wykorzystując postać trygonometryczną obliczyć
1
neveragain:
Jak obliczyc granice takiego ciągu?
n
√
1
n
+
2
n
2
+
3
n
3
10
pitagoras:
Bardzo prozę o pomoc w wyznaczeniu przedziałów całkowania
3
ania:
Wykaż prawdziwość nierówności (pełny kwadrat)
8
OLaaa:
Dla jakich x∊R funkcja f(x)=(x−1)
2
+(x−2)
2
+(x−3)
2
+...+(x−2005)
2
osiąga wartość najmniejszą ?
3
Jadzia:
Dla argumentu 6 wartość funkcji kwadratowej f(x)= x
2
−(b+1)x+1jest równa 19. Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja f i funkcja kwadratowa g(x)=2x
2
+1 przyjmują tą samą
6
OLaaa:
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru m rozwiązaniem układu równań: 2x+2y+2z=7
3
książkoholiczka:
Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)(x−b) znajduje się w punkcie W = (−1/2; 4 1/2). Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja przyjmuje
10
signumy:
Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1| = m+2 jest para liczb o przeciwnych znakach?
4
Pati:
Wyznacz b i c jeśli wiadomo, że: f(x)=−x
2
+bx+c
12
maturzystka:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a,b prawdziwa jest nierówność
1
2a
+
1
2b
≥
2
a+b
.
9
elle:
W układzie współrzędnych punkty A(4,3) i B(10,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=2x+3. Oblicz współrzędne punktu C, dla którego kąt ABC jest
3
Abc:
Witam. Dzisiaj na maturze było typowe zadanie dowodowe, w którym dane było, że liczby a i b są
4
Nick:
Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast występują dwie dwójki i występują trzy trójki.
7
ola:
witam czy ktoś rozwiązal by mi te zadania ! bardzo mi zależ bo ucze sie do sprawdzianu chciała bym
10
Matura 2018:
Jak wam poszła matura z matematyki podstawowej?
4
X:
Pomocy Nazwij wzór funkcji jaki powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji y=
1
x
o wektor [3;−2]
8
fizyka:
Jakie pojemności można uzyskać dysponując trzeba kondensatorami o pojemności C = 1 μF każdy?
3
st07:
Zapisz za pomocą wyrażeń a + b oraz a*b i podstawowych działań wyrażenie a
2
− b
2
6
Dawid:
1. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy długości a krawędź boczna ma długość 2a. Oblicz długość najkrótszej i najdłuższej przekątnej
4
fizyka:
Kondensator z dielektrykikem połączono 1) szeregowo
1
Matjurka:
Elos, Oblicz odchylenie standardowe zbioru składającego się z 2n elementów, z czego n dwójek i n