Nie ma opisu bo zabrakło długopisu :P
książkoholiczka: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)(x−b) znajduje się w
punkcie W = (−1/2; 4 1/2). Wyznacz zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja przyjmuje
wartości nieujemne.
7 maj 17:04
Blee:
sposób I
| | 1 | |
skoro xwierzchołka = − |
| |
| | 2 | |
a jedno z miejsc zerowych to x=1
| | 1 | | 1 | |
to drugim miejscem zerowym będzie x = − |
| + (− |
| − 1) = −2 |
| | 2 | | 2 | |
stąd b = −2
szukany przedział to D∊<−2 , 1>
7 maj 17:09
Blee:
sposób II
skoro W należy do wykresu funkcji to podstawiasz współrzędne punktu:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−4 |
| = −2(− |
| − 1)(− |
| − b) i wyznaczasz 'b' |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 maj 17:10
książkoholiczka: Rany, dzięki
7 maj 17:11