ciągi
OLaaa: Dla jakich rzeczywistych wartości parametru m rozwiązaniem układu równań:
2x+2y+2z=7
mx+y+z=0
4x+4y=3
jest trójka liczb rzeczywistych x,y,z tworzących w podanej kolejności ciąg geometryczny
7 maj 17:20
Blee:
no to wstawiasz y = x*q ; z = x*q2 do tego układu równań
i masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... liczysz
7 maj 17:21
Blee:
| | 11 | |
2x+2y + 2z = 7 −> 4x+4y+4z = 14 −> 3 + 4z = 14 −> 4z = 11 −> z = |
| |
| | 4 | |
i teraz już nawet nie będzie q
2 potrzebny
7 maj 17:23
Blee:
| | 11 | |
albo ... mając już z = |
| |
| | 4 | |
i wiedząc, że x,y,z tworzą ciąg geometryczny, mamy:
| | 11 | | 4 | |
y2 = x*z ⇔ y2 = |
| x ⇔ x = |
| y2 |
| | 4 | | 11 | |
wstawiamy i masz
dwa równania kwadratowe
z drugiego masz dwa rozwiązania co do 'y', podstawiasz je do pierwszego i sprawdzasz jakie musi
być 'm' aby była zachowana równość
7 maj 17:26
OLaaa: nie bardzo rozumiem skąd sie wzieło to y2=x*z
7 maj 17:31
OLaaa: nie było pytania

Dziękuje !
7 maj 17:37
kkkk: ale to nie wychodzi
7 maj 18:09