Trygonometria
Adrian: Wiedząc, że sinα − cosα= −1/6, oblicz sin2α.
Można to tak poprostu podniesc do kwadratu?
7 maj 19:46
Szczeniak: Nom
7 maj 19:55
Szczeniak: To nie przypadkiem zadanie z matury próbnej Kiełbasy? xd
7 maj 19:56
Adrian: Przypadkiem tak
7 maj 19:59
Adrian: To kiedy mozna podniesc jakies wyrazenie do kwadratu zeby nie zmienic rozwiazan? Jak ten sam
znak jest po obu stronach?
7 maj 20:00
Eta:
sin2α+cos2α=1
(sinα−cosα)2+2sinαcosα=1
(−1/6)2+sin2α=1 ⇒ sin2α=............
7 maj 20:05
Adrian: Czyli podniesienie do kwadratu nic nie zmienia?
7 maj 20:06
Szczeniak: Nie słyszałem o takiej zasadzie, raczej każde równanie można podnieść do kwadratu, nie zawsze
się to opłaca, ale jest przydatne np właśnie w tym zadaniu albo jak po dwóch stronach
nierówności stoi wartość bezwzględna xd
7 maj 20:08
Szczeniak: a minus podniesiony do kwadratu daje plus
7 maj 20:09
PW: Przykład:
x−1=5
ma jedno rozwiązanie, natomiast
(x−1)2=52
ma dwa rozwiązania.
7 maj 20:26
Adrian: No wlasnie, To dlaczego tamto mozna podniesc?
7 maj 20:45
PW: Zauważcie jednak, że
Eta nie podnosi równania stronami do kwadratu, lecz korzystając
z jedynki trygonometrycznej podaje równoważną formę w drugim wierszu, po czym podstawia
7 maj 20:46
Spongebob: Ja nawet się nad takimi „bzdetami” nie zastanawiam, do takich rzeczy podchodzę na czuja
7 maj 20:54
PW: Na czuja? A co to za metoda naukowa?
Zupełnie poważnie odpowiadam na wątpliwości
Adriana.
W tym zadaniu nie rozwiązujesz równania. Podane jest założenie
Masz z tego założenia wysnuć wniosek o liczbie sin2α. Działasz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sinα−cosα=− |
| ⇒sin2α+cos2α−2sinαcosα= |
| ⇔ 1−2sinαcosα= |
| ⇔ |
| | 6 | | 36 | | 36 | |
Wykazaliśmy
wynikanie:
| | 1 | | 35 | |
sinα−cosα=− |
| ⇒sin2α= |
| . |
| | 6 | | 36 | |
Zadanie jest rozwiązane poprawnie, o to pytali.
A teraz złośliwie zmienię założenie. Niech
Rozumując identycznie jak wyżej otrzymamy
| | √5 | |
sinα−cosα=− |
| ⇒sin2α=−1,5. |
| | √2 | |
Zadanie jest rozwiązane poprawnie, o to pytali. Tyle że ... nie ma takich α (ostatnia równość
jest fałszywa).
Co zrobisz, Ty "na czuja" − jest gdzieś błąd w rozumowaniu, czy udzielisz odpowiedzi
sin2α=−1,5, czy w ogóle nie zastanowisz się nad takimi bzdetami?
7 maj 21:45