matematykaszkolna.pl
Geometria nauka XXXx: Witam wszystkich forumowiczów. Od podstawówki mam problem z geometrią. Aktualnie jestem w liceum i nic z tego nie umiem i nie rozumiem. Lubię matematykę i jestem na fakultecie z rozszerzona matematyką i jeśli chodzi o algebre to nie mam z nią problemu, natomiast geometria jest dla mnie czarną magią Nic z niej nie rozumiem i usypiam przy każdej podjętej próbie. Czuje się jakbym miał interpretować wiersz, A nie rozwiązywać zadanie. W jaki sposób mogę się uczyć geometrii?
7 maj 19:42
Mila: Rysować figury geometryczne i "patrzeć" , obserwować kształty , mierzyć. Wszystko widaćemotka Wpisz coś , pomożemy zobaczyć to, co będzie potrzebne.
7 maj 20:14
XXXx: Mój problem polega na tym, że ucząc się algebry wszystko jest po kolei, musisz znać poprzednie twierdzenia, a później dostajesz dodatkowe wiadomości do przyswojenia. Np. Nie dzieli się przez 0, co to jest ułamek i w gruncie rzeczy połączone te dwie wiadomości dają nam informację, że powinniśmy określić dziedzinę. W przypadku geometrii widzę to tak "Pamiętasz te długie twierdzenie, którego nie pamiętasz? Spokojnie, tu masz kolejne 4, jeszcze bardziej niezrozumiałe"
7 maj 20:31
Mila: emotka Weź byka za rogiemotka Innej rady nie ma.
7 maj 20:33
Lech: @XXXx , przede wszystkim zacznij od geometrii i trygonometrii trojkatow , poznaj wzory z przemysleniem na pole powierzchni , tw.Pitagorasa , cechy podobienstwa trojkatow . Nastepnie w kazdej figurze szukaj trojkatow dorysowujac je i korzystaj z wlasnosci trojkatow i zrozumiesz geometrie plaska 2D jak rowniez geometrie bryl 3D . Geometria to najlepszy dzial matematyki , uczy spostrzegawczosci , rozwija pamiec wzrokowa i wyobraznie . POWODZENIA ! !
7 maj 20:56
Szczeniak: U mnie pomogło rozpisanie sobie na spokojnie teorii od podstaw, później nauka i powtarzanie tego regularnie i oczywiście rozwiązywanie zadań, estetyczne, duże wyraźne rysunki.
7 maj 21:00