zad
Krzysiekmatura: wow, właśnie zrozumiałem skąd sie bierze wzór na równanie stycznej do wykresu funkcji:
y=f′(x0)(x−x0)+f(x0)
7 maj 22:06
PW: Powiedziałbym nawet, że dla funkcji różniczkowalnej w x0 jest to definicja stycznej do wykresu
funkcji w punkcie (x0, f(x0).
7 maj 22:21
7 maj 22:27
Krzysiekmatura: Ktoś wie?
7 maj 22:48
PW:

Niebieska i zielona są różniczkowalne. Jeżeli stykają się tylko w jednym punkcie, to mają w tym
punkcie wspólną styczną, a więc jednakowe pochodne
f'(x)=g'(x)
x=2.
x
0=2 jest pierwszą współrzędną punktu styczności wykresów. W takim razie punkt styczności
wyznacza a:
f(0)=g(0)
12 = a.
Jak widać na ilustracji wybrano za małe a. Wykonaj rysunek dla a=12.
7 maj 23:01
PW: Korekta. W czwartym wierszu od dołu
f(x0)=g(x0)
7 maj 23:06
Krzysiekmatura: Dzięki, stwierdzenie "mają w tym punkcie wspólną styczną, a więc jednakowe pochodne" wyjaśniło
wszystko
7 maj 23:13