równanie
matlamp: Niech [x] oznacza największą liczbę całkowitą nie większą od x.
| | 1 | | 2 | |
Rozwiąż równanie [x + |
| ]*[x + |
| ] = 2 * [x]. |
| | 2 | | 3 | |
7 maj 21:58
Godzio: Dawno nie rozwiązywałem takich zadań, ale może coś takiego:
| | 1 | | 2 | |
wtedy [x + |
| ] = k, [x + |
| ] = k + 1, [x] = k |
| | 2 | | 3 | |
k * (k + 1) = 2 * k ⇒ k
2 − k = 0 ⇒ k(k − 1) = 0 ⇒ k = 0 lub k = 1
(k + 1) * (k + 1) = 2k
k
2 + 1 = 0 −− sprzeczność
| | 1 | | 3 | |
Odp. x ∊ <0, |
| ) U <1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 22:15
Ajtek:
Godzio wiedziony zapachem matury z matmy pojawił się na forum

.
Cześć
Godzio, jak oceniasz trudność dzisiejszej?

.
7 maj 22:19
Eta:
Hej, hej

do podziału

@
Godzio pamiętasz "wężyk" ?
Ja pamiętam ...
13 XI
7 maj 22:27
jc: Suma trzech przedziałów.
Lewa strona = prawa strona = 0
( [−1/2, 1/2)∪[−2/3) ) ∩ [0,1) = [0,1/2)
Lewa strona = prawa strona = 2
[1/2, 3/2) ∩ {4/3, 7/3) ∩ [1,2) = [4/3, 3/2)
Lewa strona = prawa strona = 4
[3/2, 5/2) ∩ {4/3, 7/3) ∩ [2,3) = [2, 7/3)
Dla x ≥ 2, lewa strona > prawa strona.
Należy jeszcze wyeliminować liczby ujemne, co nie wydaje się trudne.
7 maj 22:52
jc: Miało być: Dla x ≥ 3, ...
7 maj 23:15
jc: Lewa strona nie może być ujemna: [−∞, −1/2)∩(−1/3,∞) = 0.
Prawa jest ujemna dla ujemnych x.
7 maj 23:30
Adamm:
dla nieujemnych x
2[x]≥[x]2 ⇒ x=0 lub 2≥[x] ⇒ x∊[0, 3)
teraz łatwo sprawdzamy
x∊[0, 1) to x∊[0, 1/2)
x∊[1, 2) to x∊[4/3, 3/2)
x∊[2, 3) to x∊[2, 7/3)
dla ujemnych x musi być
[x+1/2]<0, [x+2/3]>0
x+1/2<0, x+2/3≥1
sprzeczność
8 maj 00:36
matlamp: Adamm, mógłbyś wytłumaczyć skąd bierze się to: 2[x]≥[x]2 ?
8 maj 12:53
jc: Jeśli x ≥0, to
0 ≤ [x] ≤ [x+1/2] ≤ [x+2/3]
[x]2 ≤ [x+1/2][x+2/3] =2[x]
8 maj 13:06
matlamp: czyli tym warunkiem sprawdzamy dla jakich x nieujemnych, równanie wyjściowe ma sens?
8 maj 13:11