stół
galeon: na okrągłym stole położono obrus o wymiarach 60x100 .Jaki procent powierzchni całego stołu
stanowi powierzchnia której nie pokrywa obrus a jaki który pokrywa
Bardzo proszę o pomoc bo zadanie na jutro a ja nie wiem jak do tego sie zabrac
7 maj 20:58
Lech: A jaki wymiar ma blat stolu ?
7 maj 21:01
Blee:
To zależy jaki jest promień stołu
7 maj 21:01
Blee:
ogólnie:
1) pole powierzchni obrusa wyliczyć potrafisz −−− wzór na pole prostokąta chyba znasz, prawda

2) pole stołu wyliczysz jeżeli znasz jego promień
3) różnica tych pól = tyle stołu nie zasłania obrus
| różnica pól | |
| <−−− taką część stołu nie zasłania obrus |
| pole stołu | |
| pole obrusu | |
| <−−− a taką zakrywa (o ile obrus w całości leży na stole) |
| pole stołu | |
7 maj 21:04
Blee:
jeżeli obrus częściowo zwisa i częściowo nie zasłania stołu (czyli średnica stołu jest w
przedziale (60 ; 100) ) to trza troszeczkę bardziej pokombinować i bawić się w wycinki okręgu
7 maj 21:05
galeon: ten obrus jest położony na okrągłym stole i rogami dotyka krawędzi stołu i pomyliłam wymiary bo
powinno byc 90x120
obrus nie zwisa tylko ładnie leży na stoliku sorry za pomyłkę w wymiarach i jakbyscie
pomogli to będę wdzi eczna
7 maj 21:11
Lech: To jest to prostakat wpisany w okrag , zrob rysunek , przekatna prostakata jest srednica
okregu.
7 maj 21:13
galeon: no ok ale jak to dalej policzyc WY jesteście mocni z matmy a ja no cóż
proszę pomóżcie mi to rozwiązać
7 maj 21:20
Blee:
no to skoro dotyka rogami to przekątna prostokąta = średnica stołu = 150 cm
liczysz dalej jak podałem
7 maj 21:22
Lech: Przekatna prostokata oblicz na podstawie tw.Pitagorasa ( gimnazjum kl.II )
d= √ 90*90 + 120*120 = .....
Pole prostokata P = 120*90= .....
Promien okregu r = d/2 = .....
Pole kola Po = πr2 = .....
Dokoncz ........
7 maj 21:27
galeon: łatwo WAM pisać dokończ.........nie umiem tego zrobić Jak nie możecie pomóc to szkoda i dzięki
za chęci ale po prostu nie kumam tego dziadostwa......
7 maj 21:34
Lech: A umiesz korzystac z telefonu komorkowego oraz komputera to wes w telefonie wlacz
kalkulator i oblicz to co ja Ci podalem i kolega @Blee .
A tak na marginiesie jaka to szkola ? ?
7 maj 21:38
galeon: ok już policzyłam i wyszło mi jak powinno być Dziękuję za pomoc
7 maj 21:41
PW: Ale przy okazji nakrzyczałaś na nich, i ulżyło. Takie nieużyte te ludziska.
7 maj 21:55