Sprawdź nie wykonując dzielenia czy wielomian w(x)est podzielny przez wielomian
Michał: Sprawdź nie wykonując dzielenia czy wielomian w(x)=x4−x3−3x2−7x−6 jest podzielny przez
wielomian q(x) = x2−2x−3
Co mam podstawić pod x? Z góry dziękuję za odp.
7 maj 20:49
Adamm:
pierwiastki q(x) masz podstawić pod w(x)
q(x) ma 2 pierwiastki krotności 1, więc faktycznie dowiedzie to podzielności
w(x) przez q(x)
7 maj 20:52
piotr: q(x) = (x+1)(x−3)
⇒
q(−1)=0 ∧ q(3)=0
Jeżeli
w(−1)=0 ∧ w(3)=0
to
wielomian w(x) jest podzielny wielomian q(x).
7 maj 22:08
endzi: w(x) = − 3x7 + 8x5 + 4x2 + 1
26 mar 19:36
janek191:
Jakie jest polecenie?
27 mar 09:04