Droga, prędkość, czas
Plumbum: Z miasta A wyruszył rowerzysta i jechał do mista B ze stałą prędkością 20km/h. Kirdy przejechał
8 i 1/3km dogonił go samochód, który z miasta A wyruszył 15 min później i jechał także ze
stałą prędkością. Po przejechaniu kolejnych 25km spotkał ten samochód powracający już z B,
ktorym zatrzymał się na pół godziny. Jaka była odległość między miastami A i B
7 maj 20:12
Blee:
1) określamy prędkość samochodu B
v
1 = 20km/h
| | d | | 25 | |
v2 = |
| = |
| *60 km/h = 50km/h |
| | t − 15min | | 30 | |
2)
d
2 = 25km
| d2 | | d2 + 2*d3 | | 1 | |
| = |
| − |
| <−−− wyznaczasz d3 |
| v1 | | v2 | | 2 | |
3)
odległość pomiędzy miastami wynosi d
1 + d
2 + d
3 = ....
7 maj 20:19
Plumbum: Dzięki 😄
7 maj 20:58
Blee:
| | 1 | | 1 | |
tam zamiast − |
| winno być + |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 21:00