Oblicz najkrótszą i najdłuższą przekątną graniastosłupa
Dawid: 1. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy długości a
krawędź boczna ma długość 2a. Oblicz długość najkrótszej i najdłuższej przekątnej
tego graniastosłupa.
2.Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6√2,
a jego wysokość jest równa 4√3. Wyznacz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa
do płaszczyzny podstawy.
3.Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest trzy razy dłuższa
od jego krawędzi podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa
do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc, wiem że zadania prawdopodobnie są łatwe, ale mam z nimi sporo problemów.
7 maj 12:53
Piotrek: Dołączam się do pytania, umie to ktoś rozwiązać?
7 maj 14:14
Mila:

H=2a
1)
|BE|=2a
2)
W ΔBDD
1:
p
2=(2a)
2+(a
√3)
2
p
2=4a
2+3a
2=7a
2
p=a
√7
===
3)W ΔBEE
1:
d
2=(2a)
2+2a)
2=8a
2
d=a
√8⇔
d=2
√2 a
==========
7 maj 18:19
Mila:
Jeśli masz pytania to pisz, wtedy zaczniemy rozw. pozostałe.
7 maj 18:49
Dawid: Pytań nie mam żadnych, ale proszę o pomoc przy innych zdankach
7 maj 21:40
Mila:

2)
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6√2,
a jego wysokość jest równa 4√3.
Wyznacz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
a=6
√2
H=4
√3
p=a
√2=6
√2*
√2
p=12
============
7 maj 22:58
Mila:

3.Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest trzy razy dłuższa
od jego krawędzi podstawy.
Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
H=3a
p=a
√2
d
2=H
2+p
2
d
2=(3a)
2+(a
√2)
2
d
2=9a
2+2a
2=11a
2
d=a
√11
===========
7 maj 23:06
Dawid: Serdecznie dziękuję
8 maj 14:45
Mila:
Dawid, na drugi raz interesuj się rozwiązaniem wcześniej, staramy się pomagać,
nie odrabiamy zadań domowych, bo to żadna pomoc. Masz się nauczyć a nie tylko przepisać.
8 maj 18:24