matematykaszkolna.pl
kondensatory fizyka: Kondensator z dielektrykikem połączono 1) szeregowo 2) równolegle z takim samym kondensatorem próżniowym. Następnie układ podłączono do źródła napięcia. Na którym z kondensatorów: a) występuje większa różnica potencjałów b) zgromadzi się większy ładunek w każdym z wskazanych przypadków?
7 maj 12:15
fizyka: ?
7 maj 14:04
daras: a co to znaczy z "takim samym kondensatorem " o tej samej pojemności czy tylko rozmiarach
 Cd 
ale że bez dielektryka, to Co =

εr 
1) ładunki na kondensatorach są jednakowe a więc napięcia już nie i będa one odrotnie proporcjonalne do pojemności 2) tym razem napięcia będą takie same a ładunki proporcjonalne do pojemności
7 maj 15:11
fizyka: Wydaje mi się, że chodzi o taką są pojemność. Rozumiem, ale czy istnieje jakiś konkretny sposób na wyznaczenie tego? W odpowiedziach mam: 1) C1 > C2 zatem U1 < U2 2) C1 > C2 zatem Q1 > Q2 Wie ktoś dlaczego w obu przypadkach C1 > C2? Skąd to wiemy? Na podstawie czego?
7 maj 20:32
7 maj 21:17
daras: czyli słuszne było moje pytanieemotka rozwiązujący musi się domyśleć co autor rozumie przez "dwa jednakowe" widać rozumiał, że C1 > C2
8 maj 10:23
daras: a wystarczyło napisać: wzięto dwa jednakowe, prózniowe kondensatory, do pierwszego włożono dielektryk i połaczono z drugim..
8 maj 10:27
fizyka: Skąd "rozumiał", że C1 > C2? Nie mogę tego pojąć.
8 maj 10:29
8 maj 11:35
daras: cytuję:"kondensator z dielektrykiem połączono z takim samym próżniowym" autor miał na myśli to co napisałem o 10:27 na tym kończę dyskusję
8 maj 14:41
daras: PS. C1 = εrC2 > C2
8 maj 14:43