Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania jest para liczb...
signumy: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1| = m+2 jest para liczb o przeciwnych
znakach?
Mam takie oto gotowe rozwiązanie:
|x−1|=m+2 ⇒ x−1 = m+2 dla x−1≥ 0
−x +1 =m+2 dla x−1<0
I teraz nie rozumiem tego dalej:
x=m+3 dla x≥1
x= −m−1 dla x<1
m+3≥1 ⇒ m≥−2
−m−1<0
m>−1
Te dwie ostatnie linijki kompletnie nie mam pomysłu dlaczego tak jest
7 maj 16:57
Tadeusz:
to Ty prostych przekształceń nie ogarniasz?
7 maj 17:14
signumy: Tadeusz ten komentarz raczej mi nie pomaga
7 maj 17:18
signumy: Nie ogarniam, że skoro mieliśmy x=−m−1 dla x<1 i nagle mamy −m−1<0
7 maj 17:21
Eta:

wykres
y=|x−1| i tniesz prostymi
y= m+2
Rozwiązaniem jest para liczb o przeciwnych znakach
dla m+2>1 ⇒ m>−1
=====
i po "ptokach"
7 maj 17:26
signumy: O, jasne i przejrzyste rozwiązanie. Dziękuję Eta
7 maj 17:31
piotr: rozwiązanie
x=m+3 dla x≥1 będzie dodatnie
a rozwiązanie
x= −m−1 dla x<1 będzie wtedy ujemne
⇒
(m+3>0 ∧ m+3≥1) ∧ (−m−1<0 ∧ −m−1<1)
⇒
m>−1
7 maj 17:34
PW: Równanie ma postać
|x−1|=m+2
− lewa strona jest nieujemna, zatem musi być nieujemna i prawa:
m+2≥0
m≥−2
Wniosek: Dla m<−2 nie ma rozwiązań. Dla m=−2 mamy równanie
|x−1|=0
o jednym rozwiązaniu.. Dla m>−2 równanie
|x−1|=m+2
ma dwa rozwiązania:
x−1=m+2 lub x−1=−(m+2)
x=m+3 lub x=−m−1, m>−2
Rozwiązania te są przeciwnych znaków, gdy ich iloczyn jest ujemny:
(m+3)(−m−1)<0, m>−2
(m+3)(m+1)>0, m>−2.
Narysować parabolę, wynik
m>−1
7 maj 17:37
Eta:
7 maj 17:38
signumy: Dzięki piotr
7 maj 17:41
signumy: Dziękuję PW
7 maj 17:42