c. geo
matu: Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie
wyrazy ciagu sa dodatnie a ich suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach
nieparzystych. a)Wyznacz iloraz ciagu
Moje pytanie główne to dlaczego gdy podstawimy już wszystko do wzoru różnica w sumie parzystych
to q, a nieparzystych to q
2? (tak wszędzie w internetach piszą)
| | a1q3 | |
Przecieź a2+a4=a1q+a1q3 czyli q= |
| =q2 wiem, że to nie do końca poprawny zapis, |
| | a1q | |
ale mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi
7 maj 21:38
Lech: q− iloraz ciagu , dla obu tych ciagow jest to q2 , bo brane sa co drugi wyraz ciagu
o ilorazie q .
7 maj 21:41
matu: To wytłumaczyłbyś całe rozwiązanie, bo już sie zaplątałam
7 maj 21:43
Lech: | | 1−qn | |
S1 = a1 * |
| , suma wszystkich wyrazow ciagu |
| | 1−q | |
| | 1−q2n | |
S2 = a1* |
| , suma wyrazow nieparzystych ciagu |
| | 1−q2 | |
S
1 = 5*S
2 ⇒ q = ........
7 maj 21:48
matu: O masz, już widze dzięki Ci, dzień do rozsz matmy a ja zapominam podstawy pff
7 maj 21:51