Oblicz p8{1}
Kuba: Oblicz 8√1
7 maj 21:20
Blee:
= 1
7 maj 21:22
Blee:
1n = 1 dla dowolnego n
7 maj 21:22
Kuba: Blee chodzi o liczby urojone i zespolone
7 maj 21:29
Lech: Czy to dotyczy liczb zespolonych , bo wowczas w zbiorze liczb zespolonych beda inne
rozwiazania np. i , i = √ −1 , i4 = 1
7 maj 21:32
Miskk: Nie powinno być 8 wyników? i1=, i2=... ?
7 maj 21:42
PW: Jakie pytanie, taka odpowiedź
7 maj 21:51
jc: | | 1+i | | 1−i | | −1+i | | −1−i | |
8√1={1,−1,i,−i, |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
7 maj 22:01
piotr: ei kπ/8, k = 0, 1, ...7
7 maj 22:03
Adamm:
nikt nie stosuje oznaczenia √−1 jako i
tylko w starych podręcznikach takie stosują
8 maj 00:21
jc: Adamm, √−d można znaleźć w tekstach o pierścieniach.
Sam jestem przeciwnikiem stosowania symbolu pierwiastka w kontekście liczb
zespolonych. Co oznacza √1 + √1? Czy to jest {−2,0,2}?
8 maj 00:33
Adamm:
Niektórzy pierwiastkowi z liczby zespolonej dają jeszcze inne znaczenie
Mianowicie, np. jako √i oznaczają ten pierwiastek zespolony z i,
którego argument jest najmniejszy
Przy pierwiastkach z liczb dodatnich to ten sam pierwiastek co przy liczbach rzeczywistych
Jedyny problem jest gdy próbujemy pierwiastkować liczby ujemne,
wtedy nie pokrywa się on ze zwykłym pierwiastkiem w liczbach rzeczywistych
8 maj 00:45
Adamm:
Tak poza tym, jeśli mogę zapytać, w jakim kontekście było tam oznaczenie √−d ?
8 maj 00:47
jc: Liczby postaci a+b√−d, gdzie a, b są liczbami całkowitymi, a d jedynką lub liczbą pierwszą
(nie pamiętam). Być może widziałem to w starej książce, ale może jednak w tym obszarze
takie są zwyczaje.
8 maj 01:16
Saizou :
Z tego co mnie uczono to Z[√−5]={a+ib√5; a,b∊Z}
I zazwyczaj bada się w tym pierścieniu rozkładalność elementów, ich pierwszość itp.
8 maj 08:07