zadanie 32 z matury
elle: W układzie współrzędnych punkty A(4,3) i B(10,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wierzchołek C
leży na prostej o równaniu y=2x+3. Oblicz współrzędne punktu C, dla którego kąt ABC jest
prosty.
Zrobiłam to tak:
https://image.ibb.co/cqGug7/IMG_0283.jpg
Dlaczego to drugie (zaznaczone) rozwiązanie jest niepoprawne i istnieje tylko jedna opcja?
7 maj 15:37
Gosia: Ponieważ podstawiasz do prostej BC punkt A=(4,3), ale punkt A nie należy do prostej BC.
7 maj 15:52
elle: ale dlaczego muszę podstawić do prostej BC tylko? czemu nie mogę zrobić AC?
7 maj 15:53
elle: a okej, już wiem, żle przeczytałam
7 maj 15:55
Eta:

Proponuję takie rozwiązanie:
A(4,3), B(10,5) C(x,2x+3) bo należy do prostej y=2x+3
trójkąt ABC jest prostokątny bo |∡ABC|=90
o−−− z treści
→ →
AB=[6,2] , BC=[x−10,2x−2]
i z warunku prostopadłości wektorów:
6(x−10)+2(2x−2)=0 ⇒ x=32/5 to y =..........= 79/5
C(32/5,79/5)
===========
7 maj 16:56
Mila:

II sposób
AB
→=[6,2]
Prosta a⊥AB ma równanie:
6x+2y+C=0 i B∊a⇔6*10+2*5+C=0
C=−70
6x+2y−70=0 /: 2
a: 3x+y−35=0
i y=2x+3
C=(6,4;15,8)
7 maj 17:53
asd: Robilem z pitagorasa i dlugosci odcinka i wychodzi inaczej nie wiem dlaczego
|CB|2+|BA|2=|AC|2
7 maj 18:31
asd: przy zalozeniu,ze C(x,2x+3)
7 maj 18:35
asd: wychodzi tak samo...nie podnioslem do kwadratu jednej liczby..
7 maj 18:45
Mila:
Musiałeś się pomylić w rachunkach, bo wychodzi to samo.
7 maj 18:48