o
ola: witam
czy ktoś rozwiązal by mi te zadania ! bardzo mi zależ bo ucze sie do sprawdzianu chciała bym
NAUCZYĆ SIĘ to zad z matzoo .Bardzo prosze taką osobę ,króra w łatwy sposob mi je rozwiąze
,dziekuje z gory. moze sama poćwicze na takich rozwiazaniach inne zadania o podobnej trsci
.
1)Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
wynosi 168 cm2
, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm.
2)Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
wynosi 168 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm
3).Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole
podstawy wynosi 64 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 13 cm.
4)Oblicz długość podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni
bocznej wynosi 144 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 6 cm
7 maj 14:30
zacznij naukę już teraz: jeśli tak Ci zależy, poćwicz od razu, po co czekać
tu jest więcej zadań
matematyka.pisz.pl/forum/374980.html
7 maj 14:44
ola: ale zeby rozwiazywac potrzebuje przykladow takich zadna zebym mogla wiedziec o co chodzi ,a
tak to jak mama to rozwiazywac ,na mat zoo mam dużo zadan i przewaznie z tego sie uczylam
,ale tego tematu nie moge zajarzyć .
7 maj 14:48
ola: czy któś mi pomoze


wytłumaczy − nauczyć
7 maj 15:20
Blee:
1)
Skoro jest to ostrosłup prawidłowy to podstawą jest trójkat równoboczny (o boku 'a')
| | a*h | | a*14 | |
Pb = 3* |
| = 3* |
| = 168 <−−− wyznaczasz z tego 'a' |
| | 2 | | 2 | |
Wstawiasz do wzoru na pole trójkąta równobocznego ... koooniec
7 maj 15:23
Blee:
2) analogicznie tylko podstawą jest kwadrat o boku 'a' ... a trójkątów (ścian bocznych)
będziesz miała 4, a nie 3
3) analogicznie do powyższego, tylko ściany boczne to są prostokąty o bokach 'a' i '6'.
7 maj 15:25
ola: Dziękuje za odp.ale i tak nic z tego nie rozumiem .pozdrawiam .
7 maj 15:29
Mila:

1)
Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego pole powierzchni bocznej wynosi 168 cm
2 ,
a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm.
Rozw.
P
b=168cm
2, h=14cm
1) P
ABCD=a
2 ( trzeba obliczyć długość boku kwadratu)
2)
168=2*a*14⇔28a=168 /:28
a=6
3)
P
ABCD=6
2=36
============
Jeśli masz pytania to pisz, wtedy zaczniemy rozw. pozostałe.
7 maj 18:07