matematykaszkolna.pl
o ola: witam czy ktoś rozwiązal by mi te zadania ! bardzo mi zależ bo ucze sie do sprawdzianu chciała bym NAUCZYĆ SIĘ to zad z matzoo .Bardzo prosze taką osobę ,króra w łatwy sposob mi je rozwiąze ,dziekuje z gory. moze sama poćwicze na takich rozwiazaniach inne zadania o podobnej trsci . 1)Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej wynosi 168 cm2 , a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm. 2)Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej wynosi 168 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm 3).Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole podstawy wynosi 64 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 13 cm. 4)Oblicz długość podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej wynosi 144 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 6 cm
7 maj 14:30
zacznij naukę już teraz: jeśli tak Ci zależy, poćwicz od razu, po co czekać tu jest więcej zadań matematyka.pisz.pl/forum/374980.html
7 maj 14:44
ola: ale zeby rozwiazywac potrzebuje przykladow takich zadna zebym mogla wiedziec o co chodzi ,a tak to jak mama to rozwiazywac ,na mat zoo mam dużo zadan i przewaznie z tego sie uczylam ,ale tego tematu nie moge zajarzyć .
7 maj 14:48
ola: czy któś mi pomoze wytłumaczy − nauczyćemotka
7 maj 15:20
Blee: 1) Skoro jest to ostrosłup prawidłowy to podstawą jest trójkat równoboczny (o boku 'a')
 a*h a*14 
Pb = 3*

= 3*

= 168 <−−− wyznaczasz z tego 'a'
 2 2 
Wstawiasz do wzoru na pole trójkąta równobocznego ... koooniec
7 maj 15:23
Blee: 2) analogicznie tylko podstawą jest kwadrat o boku 'a' ... a trójkątów (ścian bocznych) będziesz miała 4, a nie 3 3) analogicznie do powyższego, tylko ściany boczne to są prostokąty o bokach 'a' i '6'.
7 maj 15:25
ola: Dziękuje za odp.ale i tak nic z tego nie rozumiem .pozdrawiam .
7 maj 15:29
Mila: rysunek 1) Oblicz pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej wynosi 168 cm2 , a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 14 cm. Rozw. Pb=168cm2, h=14cm 1) PABCD=a2 ( trzeba obliczyć długość boku kwadratu) 2)
 1 
Pb=4*PΔBCS=4*

*a*h⇔
 2 
168=2*a*14⇔28a=168 /:28 a=6 3) PABCD=62=36 ============ Jeśli masz pytania to pisz, wtedy zaczniemy rozw. pozostałe.
7 maj 18:07