Ciągi
OLaaa: Dla jakich x∊R funkcja
f(x)=(x−1)2+(x−2)2+(x−3)2+...+(x−2005)2 osiąga wartość najmniejszą ?
7 maj 17:34
Adamm:
f'(x)=2(x−1)+2(x−2)+...+2(x−2005)=2*2005*(x−1003)
wartość najmniejszą osiąga dla x=1003
7 maj 17:48
piotr: | | x−1+x−2005 | |
f'(x)= 2∑12005(x−n) = 4010 |
| = 4010(x−1003) |
| | 2 | |
7 maj 17:48
OLaaa: dlaczego trzeba pomonożyc 2005x2?
7 maj 17:56
Eta:
Bez pochodnych

f(x) −− f. kwadratowa
f(x)=2005x
2−2x−4x−6x− .. 4010x+..........
f(x)= 2005x
2−2005*2006x+.....
| | 2005*2006 | |
osiąga minimum dla x= |
| = 1003 |
| | 2*2005 | |
7 maj 17:59
PW: | | b | |
Jest to funkcja kwadratowa ax2+bx+c. Wiadomo, że osiąga wartość najmniejszą dla x0=− |
| . |
| | a | |
Policzyć a i b.
7 maj 18:00
Eta:
7 maj 18:03
7 maj 18:03
OLaaa: dziekuje
7 maj 18:08