Hej, błagam o pomoc!
Jadzia: Dla argumentu 6 wartość funkcji kwadratowej f(x)= x2−(b+1)x+1jest równa 19. Wyznacz zbiór
wszystkich argumentów dla których funkcja f i funkcja kwadratowa g(x)=2x2+1 przyjmują tą samą
wartość.
7 maj 17:21
Blee:
1) podstaw współrzędne punktu należącego do f(x) w celu wyznaczenia 'b'
2) rozwiązujesz równanie: f(x) = g(x)
3) piszesz odpowiedź
7 maj 17:29
Janek191:
f(6) = 36 − 6 b − 6 + 1 = 19
37 − 6 b = 19
6 b = 18
b = 3
więc
f(x) = x2 − 4 x + 1 i g(x) = 2 x2 + 1
x2 −4 x + 1 = 2 x2 + 1
x2 + 4 x = 0
x*( x + 4) = 0
x = 0 lub x = − 4
=================
7 maj 17:33
Jadzia: Danke schon
7 maj 18:56
Pati: Ale b=2 xD bo jest −6b=19−31 😉
8 maj 12:30
Janek191:
Pomyliłem się w rachunkach
8 maj 12:36