Wyznacz pierwiastki wielomianu W.
Gosc: Wyznacz pierwiastki wielomianu W.
Mam taki wielomian W(x) = 4x5−1x3−4x2+1
Mogę go rozłożyć na czynniki i tak wyznaczyć pierwiastki, ale jeżeli nie byłbym w stanie to jak
to obliczyć?
7 maj 20:42
7 maj 20:43
Mariusz:
Grupowanie wyrazów
(4x5−x3)−(4x2−1)=0
x3(4x2−1)−(4x2−1)=0
(x3−1)(4x2−1)=0
Wzory skróconego mnożenia
(x3−1)(4x2−1)=0
(x−1)(x2+x+1)(2x−1)(2x+1)=0
8 maj 19:55
Mariusz:
Gdybyś nie mógł tego rozłożyć to prawdopodobnie musiałbyś korzystać z
funkcji specjalnych takich jak funkcje hipergeometryczne
8 maj 19:59
Adamm: albo twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
8 maj 20:00