całka potrójna
pitagoras: Bardzo prozę o pomoc w wyznaczeniu przedziałów całkowania
Przy pomocy całki potrójnej obliczyć V bryly ktora jest ograniczona powierzchniami z=6−x2−y2
oraz z=√x2+y2
7 maj 18:30
Adamm:
t=√x2+y2
6−t2≥t
t∊[−2, 3]
32≥x2+y2
x=rcosθ
y=rsinθ
r∊[0, 3], θ∊[0, 2π]
7 maj 18:50
Adamm: Nie zapomnij o Jakobianie
7 maj 18:50
pitagoras: Dziękuję
7 maj 18:51
piotr: ∫√x2+y2 6−x2−y2∫−√4−x2 √4−x2∫−22 dx dy dz
7 maj 18:52
pitagoras: Chyba jednak poproszę o rozpisanie całki

bez liczenia
7 maj 19:04
piotr: ∫02π (∫02 (∫r6−r2 r dz) dr) dφ
7 maj 19:14
piotr: 
r∊[0; 2]
7 maj 19:16
pitagoras: Dziękuję
7 maj 19:24
jasia: a dlaczego r∊[0,2] ?
7 maj 19:46
Adamm:
t∊[−3, 2]
więc r∊[0, 2]
7 maj 20:31