matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.9.2009
Zadania
Odp.
6
jacob:
Wykaż, że:
√
3−2
√
2
=
1
√
3+2
√
2
1
wiolka:
medianę i dominantę stopni, wariancję i odchylenie standardowe stopni tych liczb: 3,4,4,3,5,4,2,3, oraz 4,2,2,2,5,2,2,3
1
Domi14:
F = BqV
3
Domi14:
F= GMm/R
2
3
wiolka:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy ma długość 12 pierwiastek z 3 cm.wiedząć, że pole jednej ściany bocznej wynosi 48 cm kwadratowych. oblicz V i pole
10
odile:
(2
√
3
+2)
2
2+
√
3
1
vercia:
zad1 zapisz podane iloczyny i ilorazy w jak najprostszej postaci.
4
młode_żyto:
Jak najprościej sprawdzić, czy dwa punkty należą do jednego równania paraboli?
4
Maniek:
Wtam! pomoże ktoś
2
kosz:
W trapezie równoramiennym wysokość ma 14 cm, przekątne są prostopadłe, a ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3. Oblicz obwód trapezu.
1
Ziuuutus:
Dane są zbiory A i B . Zaznacz na osi liczbowej zbiory: A ∪ B A ∩ B A\B . a) A={x∊R: x
2
− x − 6 ≤ 0} , B = {x∊R : −x
2
≤4x}
1
cherry:
Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log
4
c = log
3
b = log
2
a = 2. Oblicz √abc. Bardzo proszę o pomoc
3
Mario :
2x+2
funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=
wyznacz te argumenty dla ktorych funkcja f i
x−1
funkcja g(x)=x+1 przyjmuja te sama wartosc. Znajdz punkty przeciecia wykresow funkcji f i g
2
damorka:
Witam
Mam taki problem. Treść zadania mówi : Sprawdź czy trójkąt ABC jest rozwartokątny... i są podane współrzędne
1
kostka:
1) ile jest mozliwych wynikow 5−krotnego rzutu moneta? 2) ile jest wynikow 2−krotnego rzutu kostka? Wypisz wyniki.
1
Izka:
W trapezie ABCD: AB II DC. Przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P. Wykaż, ze pole trójkąta APD jest równe polu trojkąta PBC.
3
Arek:
może ktoś zerknąć na moje zadanie?
4
Kubuś:
Zarobek sprzedawcy stanowi 4% wartości sprzedanego towaru. Za ile złotych musi on sprzedać towar, aby zarobić 350 zł?
4
Arek:
Funkcja kwadratowa g przyjmuje największą wartość, która wynosi trzy i jedna piąta. Zbiorem rozwiązań nierówności g(x)>0 jest przedział (−5,3)
5
Nie Uk:
Kąt wpisany w koło ma miarę 20stopni i jest oparty na łuku długości 4pi cm. Oblicz pole wycinka koła wyznaczonego przez ten łuk
13
Magda:
w jakim zbiorze funkcja kwadratowa −2(x−3)
2
+6 jest rosnąca?
5
Wili:
oblicz wyrazenie: 3log
4
2−1/2log
4
16
2
Irma:
Rozłóż wyrażenie na czynniki: 4−25(x−y)
2
1
Doma:
W klasie 2c jest trzydziestu uczniów. Dziewczęta stanowią 30% uczniów całej klasy. Nauczyciel sprawdził obecność na pierwszej lekcji i stwierdził, że 33
1
3
% chłopców jest nieobecnych,
10
***mat***:
dziękuję za pomoc przy poprzednim zadaniu z kombinatoryki Bogdanowi i Ecie
. Jestem po IIklasie LO mat−inf a pan kazał nam powtorzyć silnię i dwumian newtona. Nigdy nie robiliśmy z
3
justynaaa:
Sprawdź monotoniczność funkcji: a) f(x) = −
2
3
x+1 i x∊R
1
anka:
Przedstaw liczbę w postaci a
3
√
b
. a)
3
√
16
+
3
√
54
=
2
chUdy:
Sprawdź, czy czworokąt ABCD o danych wierzchołkach : A(1,0), B(−3,4), C(−4,2), D(−1,−1) jest trapezem
11
ewel:
witam, czy dobrze wyznaczylam gradient funkcji f (x,y)= ln(x+
√
x
2
+ y
2
) w punkcie (0,1)?
2
melania.:
pewnie wyda wam sie to dosc banalne, ale nie wiem jak to zrobic. prosze o pomoc z przykladem.
.
1
chUdy:
Przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy iloraz Q(x)=8x2 + 4x − 14 oraz resztę R(x)= −5. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x).
1
aga:
Jak obliczyc długośc przekątnych rombu wiedząc że pole wynosi 156 cm kw wysokośc 12 cm
1
Lidiaaaaa:
Wielomian W(x)= x
3
+bx +c ma 3 pierwiastki, przy czym x
1
= x
2
i x
3
= x
1
−6. Stąd wynika, ze;
0
Lidiaaaaa:
Jeżeli (x
2
+ bx +c)
2
= x
4
+ px
3
− 3x
2
+rx +4, to: a). |c|=2 i b=1
2
Magdalenka:
Proszę o pomoc
jestem zielona z matematyki
0
Lidiaaaaa:
Trzy liczby, których suma jest równa 24, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy1, od drugiej odejmiemy 2, a trzecią pozostawimy bez zmian, to otrzymamy ciąg
0
Lidiaaaaa:
Wykaż że jeśli krawędzie podstawy o krawedż boczna (w tej kolejności) prostopadłościanu tworzą rosnacy ciąg geometryczny to stosunek przekątnej prostopadłościanu , do najmniejszego wyrazu
0
Anula:
Proszę o pomoc. Czy mógłby ktoś mi pomóc w wyliczeniu tego?
1
Jarek:
Oblicz pole dowolnego trójkąta wiedząc że: |AC|= 6, ∡ ABC= ∡ACB= 67 ◯ 30 '
1
Asiek:
Mam wielomiany i maja byc one zapisane w postaci jednomianu ax
2
0
Madzia:
1) Sprawdź, czy czworokąt ABCD o danych wierzchołkach : A(1,0), B(−3,4), C(−4,2), D(−1,−1) jest trapezem.
1
e:
Witam.Mam pytanie. Jak bedzie wygladalo rownanie przewidywac dla rownania.. y''+y=3sinx konkretnie chodzi mi o to czy bedzie wygladalo tak; Acosx+Bsinx czy x(Acosx+Bsinx)
1
monikaaa:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym przekatna sciany bocznej jest nachylona do krawedzi bocznej pod katem 30 stopni i ma dlugosc 12 cm. Oblicz Pp i V tego graniastoslupa. POMOCY
1
monikaaa:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym przekatna sciany bocznej jest nachylona do krawedzi bocznej pod katem 30 stopni i ma dlugosc 12 cm. Oblicz Pp i V tego graniastoslupa
4
Ania:
W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16cm , a długość wysokości poprowadzonej na tę podstawę jest równa 15cm. Oblicz długości pozostałych wysokości.
0
monikaaa:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym przekatna sciany bocznej jest nachylona do krawedzi bocznej pod katem 30 stopni i ma dlugosc 12 cm. Oblicz Pp i V tego graniastoslupa
6
Selene:
Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5?
9
Selene:
Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5 w których mogą występować cyfry 012345?
0
Selene:
Ile jest możliwych kodów, których na początku występują 2 litery i 3 cyfry (litery i cyfry mogą się powtarzać)?
0
Anula:
Jeżeli liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x4 + ax3 + bx + c, to: a) a = 2, b = −2, c = 0 b) a = −2, b = 2, c = −1 c) drugi pierwiastek wynosi −1 Odpowiedź uzasadnij.
4
Magda:
Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt wpisano okrąg. Pole powstałego pierścienia jest równe 2πdm
2
. Oblicz pole powierzchni sześciokąta.
1
weronika:
a) każdą z liczb: 157 0,63 10,06 o,075 pomnóż przez 2
0
weronika:
a) każdą z liczb: 157 0,63 10,06 o,075 pomnóż przez 2
1
Izabell:
CIĄGI które wyrazy ciągu są równe 0
3
Izabell:
CIĄGI: an= −(n−6)
2
+9
6
Ema:
Witam wszystkich
na ostatniej lekcji pojawila sie funkcja wykladnicza narysowac ją umiem jak rownanie ma postac np. y=2
x
, y=(
1
2
)
x
. Mam narysowac nast przyklady: f(x)=1−2
x
,
1
Magdalenka:
Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego a) Trójkątnego o krawędzi podstawy a=4cm i wysokość h=7,5 cm
1
lulu:
(−2)
2
=
1
lulu:
−2
2
=
1
lulu:
2
2
2
luda:
jezeli x=log√2 64 to x=
1
lulu:
(−2)
2
1
huk:
−2
2
1
wiolka:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm. ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni.oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
1
wiolka:
Długość krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 12cm.Przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni.Oblicz