ciagi
Izabell: CIĄGI
które wyrazy ciągu są równe 0
5 wrz 10:57
Piotrek: licznik musi się rownac 0
W(n) = n3−7n2+11n−5 = 0
sprawdzamy po kolei mozliwe pierwiastki: 1,−1,−5,5
W(1) = 0, jedynka jest pierwiastkiem wielomianu, dlatego aby znalezc nastepny, dzielimy
wielomian W(n) przez dwumian (n−1)
(n3−7n2+11n−5) : (n−1) = n2 −6n +5
W(n) = (n2 −6n +5)(n−1) = ( n2 −n −5n +5)(n−1) = [n(n−1)−5(n−1)](n−1) = (n−1)(n−5)(n−1) =
(n−1)2(n−5)
Stad wniosek, ze perwszy i piaty wyraz ciagu jest rowny 0.
5 wrz 11:09