ludzie pomocy
wiolka: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy ma długość 12 pierwiastek z 3
cm.wiedząć, że pole jednej ściany bocznej wynosi 48 cm kwadratowych. oblicz V i pole
powierzchni całkowitej ostrosłupa
5 wrz 21:59
Eta:
| | a√3 | | a√3 | |
hp= |
| => |
| = 12√3 => a = 24 cm
|
| | 2 | | 2 | |
13hp =
13*12
√3 =
4√3
z tw. Pitagorasa : ( w trójkacie prostokątnym : czerwono− zielono − niebieskim)
H2 = h
b2 − (
13h
p)
2
wyznacz
H ........
podstaw do wzorów na V =
13*P
p*H
P
c = P
b + P
p , P
b = 3*P
ściany
dokończ......
5 wrz 23:30
Bogdan:

Zadanie z tymi danymi liczbowymi nie ma rozwiązania.
5 wrz 23:40
Eta:
Faktycznie
Bogdanie
"wyłączyłam" chwilowo mózg
5 wrz 23:46