gradient
ewel: witam, czy dobrze wyznaczylam gradient funkcji f (x,y)= ln(x+ √x2 + y2) w punkcie (0,1)?
f'(x)= 1x + 1x = 12x
f'(y)= 1y
f'x(0,1)=0
f'y(0,1)=1
5 wrz 15:50
anmario:
ewel, źle.
Jednak coś więcej mi się tutaj nie podoba. 1/x+1/x=1/(2x)?
Ale to istotne tu nie jest może aż tak bardzo. Ważniejsze jest być nauczył(a) się poprawnego
liczenia zwykłych pochodnych. Potem popróbuj z cząstkowymi. I dopiero wtedy, kiedy już
wszystko w tym będzie jasne bierz się za gradienty, rotacje czy dywergencje. Od "końca" nie da
rady, nie ma takiej możliwości.
5 wrz 16:03
ewel: 
hmm.. raczkuje wiec dalej moze dojde do tego.. w kazdym razie dzieki
5 wrz 16:46
anmario:
Zacznij od zwykłych pochodnych, naprawdę. Inaczej nic z tego nie będzie. Kiedy będziesz umiała
liczyć zwykłe pochodne typu powiedzmy, pochodna z sinx2 lub (sinx)2 lub ln(√sinx) reszta
już stanie się bardzo prosta, naprawdę. pochodne cząstkowe to wtedy szczegół, liczy się je
identycznie a obliczanie gradientu staje się wtedy tylko i wyłącznie kwestią znajomości
jednego wzoru. Podrzucaj tutaj policzone pochodne do sprawdzenia lub te do policzenia, z
pewnością znajdzie się ktoś kto Ci pomoże. Pozdrawiam
5 wrz 17:13
ewel: ok, dzieki bardzo za wskazowki. Probuje przebrnac z tymi pochodnymi

Ale w dalszym ciagu mam
problem z pochodnymi typu ln(√sinx)

A co do tych pozostalych to czy:
sinx
2 = cosx* 2x = 2 cosx
2
(sinx)
2= 2 sinx* cosx

dobrze mysle?
5 wrz 18:40
anmario: [sinx
2]' = to jedno i to samo, ale dla "lepszej" widoczności [sin(x
2)]' = mamy do czynienia
ze złożeniem dwóch funkcji, zewnętrzną jest sinz, gdzie z, druga funkcja, wewnętrzna, =x
2.
Pochodna z funkcji złożonej to pochodna z funkcji zewnętrznej (tutaj wyjdzie cosz czyli
cosx
2) razy pochodna z funkcji wewnętrznej czyli razy 2x bo tyle wynosi pochodna z x
2.
Podsumowując:
[sinx
2]'=cosx
2 * [x
2]' = 2xcosx
2
Drugie ok, właśnie tak, zewnętrzne jest jakieś z
2 gdzie z, wewnętrzna funkcja jest równe sinx,
postępując jak wyżej dostajesz właśnie wynik jaki podałaś.
[ln
√sinx]' = 1/(
√sinx) * [
√sinx]' = 1/(
√sinx) * 1/(2
√sinx) * [sinx]' = reszta chyba
oczywista, nie?
5 wrz 18:53
ewel: ok dzieki bardzo

pocwicze jeszcze te pochodne, ale mysle ze juz wiem o co chodzi
5 wrz 19:00
ewel: czyli wracajac do zadania wyzej
f'(x)=
1x +√x2+y2* 1 *
12*√x2+y2
5 wrz 19:15
ewel: to wyzej chyba jednak zle

moja wlasna poprawka:
f'(x)=
1x + √x2+y2 *
12√x2 + y2 * 1 *
12*√x2 +y2
czy teraz jest poprawnie?
5 wrz 19:25
anmario:
[ln(x+√x2+y2)]' = 1/(x+√x2+y2) * [(x+√x2+y2)]' = 1/(x+√x2+y2) *(
1+[√x2+y2)]' ) =
1/(x+√x2+y2) *( 1+1/(2√x2+y2)*[x2+y2]' ) =
=1/(x+√x2+y2) *( 1+1/(2√x2+y2) *2x )
5 wrz 19:33
ewel: ok jednak dluga droga przede mna jeszcze... jeszcze raz dziekuje
5 wrz 19:48
anmario: nmzc, powodzenia
5 wrz 19:53