matematykaszkolna.pl
gradient ewel: witam, czy dobrze wyznaczylam gradient funkcji f (x,y)= ln(x+ x2 + y2) w punkcie (0,1)? f'(x)= 1x + 1x = 12x f'(y)= 1y f'x(0,1)=0 f'y(0,1)=1
5 wrz 15:50
anmario: ewel, źle. Jednak coś więcej mi się tutaj nie podoba. 1/x+1/x=1/(2x)? Ale to istotne tu nie jest może aż tak bardzo. Ważniejsze jest być nauczył(a) się poprawnego liczenia zwykłych pochodnych. Potem popróbuj z cząstkowymi. I dopiero wtedy, kiedy już wszystko w tym będzie jasne bierz się za gradienty, rotacje czy dywergencje. Od "końca" nie da rady, nie ma takiej możliwości.
5 wrz 16:03
ewel: hmm.. raczkuje wiec dalej moze dojde do tego.. w kazdym razie dzieki
5 wrz 16:46
anmario: Zacznij od zwykłych pochodnych, naprawdę. Inaczej nic z tego nie będzie. Kiedy będziesz umiała liczyć zwykłe pochodne typu powiedzmy, pochodna z sinx2 lub (sinx)2 lub ln(sinx) reszta już stanie się bardzo prosta, naprawdę. pochodne cząstkowe to wtedy szczegół, liczy się je identycznie a obliczanie gradientu staje się wtedy tylko i wyłącznie kwestią znajomości jednego wzoru. Podrzucaj tutaj policzone pochodne do sprawdzenia lub te do policzenia, z pewnością znajdzie się ktoś kto Ci pomoże. Pozdrawiam
5 wrz 17:13
ewel: ok, dzieki bardzo za wskazowki. Probuje przebrnac z tymi pochodnymi Ale w dalszym ciagu mam problem z pochodnymi typu ln(√sinx) A co do tych pozostalych to czy: sinx2 = cosx* 2x = 2 cosx2 (sinx)2= 2 sinx* cosx dobrze mysle?
5 wrz 18:40
anmario: [sinx2]' = to jedno i to samo, ale dla "lepszej" widoczności [sin(x2)]' = mamy do czynienia ze złożeniem dwóch funkcji, zewnętrzną jest sinz, gdzie z, druga funkcja, wewnętrzna, =x2. Pochodna z funkcji złożonej to pochodna z funkcji zewnętrznej (tutaj wyjdzie cosz czyli cosx2) razy pochodna z funkcji wewnętrznej czyli razy 2x bo tyle wynosi pochodna z x2. Podsumowując: [sinx2]'=cosx2 * [x2]' = 2xcosx2 Drugie ok, właśnie tak, zewnętrzne jest jakieś z2 gdzie z, wewnętrzna funkcja jest równe sinx, postępując jak wyżej dostajesz właśnie wynik jaki podałaś. [lnsinx]' = 1/(sinx) * [sinx]' = 1/(sinx) * 1/(2sinx) * [sinx]' = reszta chyba oczywista, nie?emotka
5 wrz 18:53
ewel: ok dzieki bardzoemotka pocwicze jeszcze te pochodne, ale mysle ze juz wiem o co chodziemotka
5 wrz 19:00
ewel: czyli wracajac do zadania wyzej f'(x)= 1x +x2+y2* 1 * 12*x2+y2
5 wrz 19:15
ewel: to wyzej chyba jednak zle moja wlasna poprawka: f'(x)= 1x + x2+y2 * 12x2 + y2 * 1 * 12*x2 +y2 czy teraz jest poprawnie?
5 wrz 19:25
anmario: [ln(x+x2+y2)]' = 1/(x+x2+y2) * [(x+x2+y2)]' = 1/(x+x2+y2) *( 1+[x2+y2)]' ) = 1/(x+x2+y2) *( 1+1/(2x2+y2)*[x2+y2]' ) = =1/(x+x2+y2) *( 1+1/(2x2+y2) *2x )
5 wrz 19:33
ewel: ok jednak dluga droga przede mna jeszcze... jeszcze raz dziekujeemotka
5 wrz 19:48
anmario: nmzc, powodzenia emotka
5 wrz 19:53