Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5?
Selene: Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5?
(przeglądałam to zadanie rozwiązane na stronce −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1492.html ale mam pare wątpliwości. Jedna z nich to
na przykład Dlaczego przy układaniu liczby kończącej się na 5 przy pierwszej cyfrze nie możemy
użyć piątki?)
5 wrz 12:18
tim: To są dwa różne polecenia.
5 wrz 12:42
Selene: Tak, wiem.. Jednakże napisałam tylko, że je przeglądałam. Tak, czy inaczej nadal nie wiem, jak
rozwiązać owe zadanie.
5 wrz 12:51
amba: Podzielne przez 5 sa liczby konczace sie 5 lub 0. Wiec ostatnia cyfra ograniczona jest do dwoch
mozliwosci. Srodkowa cyfra − mozna poszalec − masz do dyspozycji 10 cyfr (od 0 do 9). Pierwsza
cyfra − musi byc wieksza od 0 (zeby cala liczba byla trzycyfrowa) wiec mozliwosci jest 9.
Wystarczy pomnozyc i mamy wynik. 2*10*9=180
5 wrz 12:58
tim: Więc tak:
Pierwszą cyfrę możemy wybrać na 9 sposobów : {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Drugą cyfrę możemy wybrać na 10 sposobów: {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Trzecią cyfrą możemy wybrać na 2 sposoby (aby liczba była podzielna przez 5 musi być na końcu 0
lub 5) zatem: {0, 5}
9 * 10 * 2 = 180 liczb
5 wrz 12:58
tim: Ah, byłeś szybszy...
5 wrz 12:59
Selene: dziękuję pięknie obydwu panom : )
5 wrz 13:03
karol6018: okresl znak iloczynu liczb: a=135−2,(5),b=√2−1,(4). odpowiedz uzasadnij
5 sty 13:51
karol6018: oprocenowanie lokaty terminowej było rowne 4%. Bank po roku podwyższył oprocentowanie do 5%.
oprocentowanie lokaty wzroslo o ?
5 sty 14:07
Mila: II sposób
liczb trzycyfrowych jest 900.
a1=100 najmniejsza liczba trzycyfrowa podzielna przez 5
an=995 największa liczba trzycyfrowa podzielna przez 5
liczby tworzą ciąg o arytmetyczny o różnicy r=5
an=aa1+(n−1)*r
995=100 + (n−1) *5
995=100 +5n−5
1000=100+5n
5n=900
n=900:5=180
5 sty 22:15