kombinatoryka
***mat***: dziękuję za pomoc przy poprzednim zadaniu z kombinatoryki Bogdanowi i Ecie

. Jestem po
IIklasie LO mat−inf a pan kazał nam powtorzyć silnię i dwumian newtona. Nigdy nie robiliśmy z
tego zadań tekstowych, ale wole poćwiczyć, żeby nie było kartkówki... tak więc nie wiem jak
się do czegoś takiego zabrać, prosze o wytłumaczenie i ewentualnie odpowiedź czy mam prawo
posiadajac tylko wiedzę na temat silni i dwumianu newtona nie wiedziec jak zrobić poniższe
zadanie:
w jadłospisie baru mlecznego B jest 8 zup, 7 drugich, 2 kompty, a baru G− 6 zup, 5 drugich, 4
kompty. W którym barze jest więcej możliwości wyboru zestawu obiadowego złożonego z zupy,
drugiego i kompotu?
5 wrz 17:05
anmario:
Idziemy do baru B. Chcemy zupę, możemy wybrać jedną z ośmiu. Do każdej z nich możemy sobie
wziąć jeden z dwóch kompotów, mamy więc 16 różnych zestawów. No i drugie danie, jedno z
siedmiu możliwych można dodać do każdego z tych 16 zestawów co w sumie daje 112 wszystkich
różnych od siebie obiadowych możliwości i nie ma żadnych innych.
Dalej chyba dasz radę, co?
5 wrz 17:22
***mat***: hmm rozumiem dlaczego tak jest, logiczne, ale nie będę raczej takich historii pisać na
kartkówce

Czy można to zapisać jakos bardziej matematycznie? za pomocą symbolu newtona czy
coś?
5 wrz 17:26
***mat***: Anmario, podpowiesz?
5 wrz 17:30
anmario: Można. Ale trzeba kumać podstawy kombinatoryki. Przy wyborze jednego obiadu z ośmiu można
przyjąć, że mamy tu do czynienia z kombinacjami jednoelementowymi zbioru ośmiu elementów.co
można zapisać:
Podobnie traktując resztę i uwzględniając to co już napisałem będzie:
| | | | | | | |
Szukana ilość = C18 * C12 * C17 = | * | * | = 112 |
| | | | |
Przy czym w tego typu zadaniu takie podejście wydaje mi się bardziej dziwaczne od
przedstawionego przeze mnie wcześniej
5 wrz 17:40
***mat***: dobrze, dziękuję. a tu mam takie coś, rozwiąż:
mi wyszło n=5, w odpowiedziach jest n=6. kto ma rację?
5 wrz 18:05
anmario: No rany, wystarczy policzyć ile wyjdzie dla n=5 a ile dla n=6.

Dobrze jest w odpowiedzi,
niestety
5 wrz 18:19
:-)TO TYLKO JA: | | | |
Właśnie: | = 6!3!(6−3)!= 6!3!*3!=3!*4*5*63!*1*2*3=20 |
| | |
5 wrz 18:47
***mat***: hmm a mógłby ktoś to roziązać, żebym zobaczyła gdzie robić błąd? bo za każdym razem dochodzę do
równania trzeciego stronia gdzie jedynym pasującym kandydatem jest 5 a nie 6
5 wrz 19:17
***mat***: rozwiąż równanie:
5 wrz 19:17
anmario:
| | n! | |
= |
| = 16n(n−1)(n−2)=20 i jak na moje oko rozwiązanie to n=6  |
| | 3!*(n−3)! | |
5 wrz 19:25