funkcja wykladnicza
Ema: Witam wszystkich

na ostatniej lekcji pojawila sie funkcja wykladnicza narysowac ją umiem jak
rownanie ma postac np. y=2
x , y=(
12)
x . Mam narysowac nast przyklady: f(x)=1−2
x ,
f(x)=2
x−1 f(x)=2
x ( ma byc |x| , przypuszczam ze w dwoch pierwszych wystarczy podstawic
pod x argumenty i obliczyc dla nich wartosci a w ostatnim?
5 wrz 10:54
AS: Jak umiesz rysować funkcję f(x0 = 2x to i narysujesz f(x) = 1 − 2x
x −2 −1 0 1 2 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x 1/4 1/2 1 2 4 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = 1 − 2x 3/4 1/2 0 −1 −3 −7
5 wrz 11:03
Ema: dziekuje

mozna i tak albo odrazu podstawiac liczby pod x

nie wzorujac sie na poprzednim to
wiem , mialam na mysli ostatni przyklad?
5 wrz 11:09
Piotrek: nie musisz podstawiac liczb. najlepiej narysowac pierwotny wykres i dokonywac kolejnych
przeksztalcen

f(x)=1−2
x
Rysujesz 2
x, pozniej odbijasz wzgledem osi OX (bo masz − przed 2
x), a potem juz tylko
przesuwasz wykres w górę o 1 jednostkę (translacja)
5 wrz 11:14
Ema: a drugi przyklad jesli chodzi o przesuwanie? f (x)=2x−1
5 wrz 11:19
AS: Odnośnie drugiego przykładu:
przesunąć o 1 jednostkę w prawo cały wykres
Odnośnie ostatniego przykładu
x −2 −1 0 1 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|x| 2 1 0 1 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = 2|X| 4 2 1 2 4
5 wrz 11:51
Ema: rozumie dzieki Wam za pomoc
5 wrz 12:02