Funkcja kwadratowa
młode_żyto: Jak najprościej sprawdzić, czy dwa punkty należą do jednego równania paraboli?
5 wrz 20:53
Bogdan:
Jeśli y = ax2 + bx + c oraz A = (xA, yA), to dla sprawdzenia, czy A należy do paraboli
wykonujemy obliczenie: axA2 + bxA + c = t, jeśli t = yA, to punkt A należy do paraboli.
5 wrz 21:03
AS: Wstawić współrzędne pierwszego punktu do równania paraboli
i sprawdzić czy zachodzi równość.
Powtórzyć to samo z drugim punktem.
np. f(x) = 2*x2 − 5*x , A(2,−3) , B(3,3)
Sprawdzam punkt A x = 2 y = −3
2*22 − 5*(−3) = 8 + 15 = 23 ≠ −3 punkt A nie należy do wykresu paraboli
Punkt B x = 3 y = 3
2*32 − 5*3 = 18 − 15 = 3 punkt B należy do wykresu paraboli
bądź też spełnia równanie paraboli.
5 wrz 21:03
młode_żyto: Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Czy dla każdych 3 punktów w układzie współrzędnych
można znaleźć równanie kwadratowe (parabolę)?
6 wrz 10:28
AS: Tak,wystarczy rozwiązać układ równań liniowych
y1 = a*x12 + b*x1 + c
y2 = a*x22 + b*x2 + c
y3 = a*x32 + b*x3 + c
gdzie a,b,c są szukanymi niewiadomymi.
Zakładam oczywiście,że punkty nie leżą na jednej prostej i są różne.
6 wrz 10:33