rowananie przewidywac
e: Witam.Mam pytanie. Jak bedzie wygladalo rownanie przewidywac dla rownania.. y''+y=3sinx
konkretnie chodzi mi o to czy bedzie wygladalo tak; Acosx+Bsinx czy x(Acosx+Bsinx)
,Prosze o uzasadnienie
5 wrz 13:12
anmario:
Acosx+Bsinx, to oczywiste, nie ma po prawej stronie wyrazów z xsinx ani z xcosx więc popatrz co
dzieje się w przypadku gdy wybrać drugą opcję:
[x(Acosx+Bsinx)]'=Acosx+Bsinx+(−Asinx+Bcosx)x
[x(Acosx+Bsinx)]''= [Acosx+Bsinx+(−Asinx+Bcosx)x]'= Acosx+Bsinx−Asinx+Bcosx+(−Acosx−Bsinx)x
Teraz kiedy wstawisz to do lewej strony swojego równania różniczkowego zostaną tam wyrazy z
Bxsinx i Axcosx i w żaden sposób nie da się dobrać A i B tak by zapewnić równość z lewą stroną
no bo na dzień dobry musi być A=0 i B=0 by zniknęły
5 wrz 13:37