Oblicz Pole wycinka Koła
Nie Uk: Kąt wpisany w koło ma miarę 20stopni i jest oparty na łuku długości 4pi cm. Oblicz pole wycinka
koła wyznaczonego przez ten łuk
5 wrz 18:07
Bogdan:

Podaj wzór na długość łuku i pole wycinka koła.
5 wrz 19:02
Nie Uk: Na Pole : P = pi * r2 * alfa stopni/360 stopni
Na długość : l = 2pi * r * alfa stopni/360 stopni
5 wrz 19:48
Bogdan:
Zapiszmy wzory z użyciem dostępnych tu narzędzi:
| | α | | α | |
l = 2πr * |
| ⇒ 4π = 2πr * |
| ⇒ r = ...... |
| | 360o | | 360o | |
Ile wynosi miara kąta α?
5 wrz 20:12
Nie Uk: 40 stopni
6 wrz 11:33
Bogdan:
Teraz oblicz wartość r
6 wrz 11:44