matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa Magda: w jakim zbiorze funkcja kwadratowa −2(x−3)2 +6 jest rosnąca?
5 wrz 17:54
Bogdan: rysunek f(x) = −2(x − 3)2 + 6 Podaj odciętą wierzchołka xw wykresu tej funkcji. Który z rysunków: a czy b odpowiada sytuacji z Twojego zadania?
6 wrz 11:26
amba: Trzeba policzyc pochodna i zbadac w jakim przedziale przyjmuje wartosci dodatnie. W tym samym przedziale funkcja pierwotna bedzie rosnaca. f(x) = −2(x−3)2+6 Robimy lopatologicznie wiec nie na skroty f(x) = −2(x2−6x+9)+6 = −2x2+12x−18+6 = −2x2+12x−12 f'(x) = −4x+12 Teraz badamy w jakim przedziale pochodna f'(x) jest wieksza od 0 f'(x)>0 ⇔ −4x+12>0 −4x>−12 x<3 Mamy gotowa odpowiedz, x <3, wiec w tym przedziale: (−∞,3) funkcja f(x) jest rosnaca.
6 wrz 11:49
Bogdan: amba, nie rób Magdzie wody z mózgu.
6 wrz 11:52
amba: a co tu jest nie tak?
6 wrz 11:55
Magda: ? To w takim razie to jest dobrze?
6 wrz 11:59
Bogdan: Po pierwsze − to jest zadanie z materiału szkoły średniej, w programie nauczania szkoły średniej nie ma pochodnych. Po drugie − nie strzela się z armaty do muchy, w tym zadaniu podana jest postać kanoniczna funkcji kwadratowej, z której odczytuje się bezpośrednio współrzędne wierzchołka W(xw, yw) jej wykresu. f(x) = −2(x − 3)2 + 6, W = (3, 6) Ramiona paraboli skierowane są w dół, więc jest to przypadek pokazany na rysunku a. Odpowiedź w tym zadaniu powstaje bezpośrednio z odczytania (jeśli oczywiście się potrafi) potrzebnych informacji z treści zadania, nie wykonuje się tu żadnych obliczeń. Odp.: Funkcja f(x) jest rosnąca dla x∊(−, 3>
6 wrz 12:08
amba: Trudno mi wiedziec kto na jakim etapie ksztalcenia siedzi. A co do pochodnych w szkole sredniej ... chyba sa, skoro sa na maturze emotka
6 wrz 12:11
Bogdan: Można poznać po treści zadania, czy zadanie jest z poziomu podstawówki, gimnazjum, szkoły średniej, szkoły wyższej. Pochodnych nie ma w programie nauczania szkoły średniej i na maturze już od kilku lat. Ponadto po co wykonywać jakieś obliczenia w sytuacji, gdy odpowiedź widać jak na dłoni. Jeśli podana jest postać kanoniczna funkcji kwadratowej, to jednocześnie w tej postaci widać przedziały monotoniczności, o czym operujący materiałem szkoły wyższej powinien wiedzieć.
6 wrz 12:17
Magda: Dzięki
6 wrz 12:42
Wojtek: tylko się zapytam skąd się wzięło f(x)=−4x+12 jestem ciekawy
6 wrz 15:36
amba: To przyszlosc − pochodna, tam jest f ' (x) a nie f(x)
6 wrz 15:40
wojtek: czyli jak ona to zrobiła że jest f'(x)=−4x+12,jestem słaby z matematyki idlatego się pytam
6 wrz 15:53
wojtek: halo jest tu ktoś
6 wrz 19:07